"Dijalog Beograd-Priština postao deo predizbornih tema u SAD"

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog BG i PR Ričard Grenel objavio je na Tviteru da će se lideri tzv. Kosova i Srbije sastati u Beloj kući 2. 9.

Izvor: RTK

Subota, 15.08.2020.

15:48

Ilustracija: Deposit photos/lajo_2

Poznavaoci političkih prilika ocenjuju da je jasno da je dijalog Beograd-Priština postao deo predizbornih tema u Americi, naročito kada se govori o spoljnoj politici. Predstojeći sastanak vide kao dobru priliku za obe strane.

Profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiu sastanak u Vašingtonu ocenjuje kao dobru vest i za Beograd i za Prištinu.

"Brisel nije u stanju da sve strane na neki način orjentiše prema epilogu dijaloga bez Vašingtona i takvo stanje je, zapravo, uvek postojalo, a to se posebno pokazalo zadnjih meseci", rekao je Baraljiu.

Politikolog Ognjen Gogić kaže da je nakon otkazivanja sastanka predstavnika Beograda i Prištine krajem juna delovalo kao da će dijalog Kosova i Srbije Vašington prepustiti samo Briselu.

"Međutim, u međuvremenu se promenilo nešto u samoj Americi. Naime Džo Bajden, protivkandidat predsednika Trampa je davao određene izjave vezane za dijalog i kritikovao Trampa da ne zna da vodi spoljnu politiku. Ovaj sastanak zapravo predstavlja odgovor na te kritike", kazao je on.

Pred sastanak u Vašingtonu EU je pozdravila svako uključivanje trećih strana, u kako je istaknuto, naporima da se pomogne Kosovu i Srbiji da se dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: