EU dala "zeleno svetlo" - sankcije Belorusiji

Brisel -- Evropska unija dala je "zeleno svetlo" za sankcionisanje represije u Belorusiji, saopštili su evropski izvori Frans presu.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/InkDropCreative
Ilustracija: Deposit photos/InkDropCreative

"Šefovi diplomatija su dali saglasnost za sankcionisanje represije i biće napravljen spisak imena", dodali su isti izvori.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je nedavno da će EU temeljno preispitati odnose s Belorusijom i ocenio da predsednički izbori u toj zemlji nisu bili ni slobodni ni pošteni.

EU je 2004. godine uvela embargo na oružje Belorusiji i sankcije onima za koje tvrdi da su povezani s nestankom protivnika dugogodišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Narednih godina EU je uvela dodatne mere protiv brojnih pojedinaca i organizacija, ali je većina sankcija ublažena 2016. godine kada je Lukašenko oslobodio grupu političkih zatvorenika.

Prema zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora, Lukašenko je osvojio više od 80 odsto glasova, a vodeća opoziciona kandidatkinja Svetlana Tihanovska oko deset odsto.

Objavljivanje rezultata prema kojima je pobedio Lukašenko, predsednik države od 1994. godine, dovelo je do protesta dve večeri i teških sukoba policije i demonstranata. Jedan demonstrant poginuo je tokom sukoba, a desetine su povređene.

Tihanovska, koja je prvobitno odbila da prizna rezultate glasanja, otišla je u Litvaniju i pozvala pristalice da prekinu s demonstracijama.

strana 1 od 580 idi na stranu