"Ne možemo da dozvolimo najvećem svetskom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje oružje"

Državni sekretar SAD Majk Pompeo pozvao je svet da se ujedini oko američkog predloga da se neograničeno produži embargo na oružje Iranu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Lisi Niesner/Pool via AP
Foto: Tanjug/Lisi Niesner/Pool via AP

Članovi Saveta bezbednosti UN počeli su da glasaju na daljinu o američkoj rezoluciji za produženje embarga Iranu, kojoj se protive članice s pravom veta Rusija i Kina, i čiji rezultat treba da bude poznat danas.

"Tražimo od država da podrže u Savetu bezbednosti UN predlog da se obnovi embargo na oružje Iranu", rekao je Pompeo u Beču, gde se sastao sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem.

"Ne možemo da dozvolimo najvećem svetskom sponzoru terorizma da kupuje i prodaje oružje. To je ludost ", rekao je Pompeo i dodao da i Iran mora da sarađuje sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju.

Pojedine diplomate tvrde da je pokušaj da se produži zabrana osuđen na neuspeh i dovodi u još veći rizik ionako krhki nuklearni sporazum Irana i svetskih sila.

Pompeo je na konferenciji za novinare u Beču s austrijskim ministrom spoljnih poslova Aleksanderom Šalenbergom, pozdravio sporazum Izraela i UAE-a o normalizaciji diplomatskih odnosa.

"To je važan korak za stabilnost Bliskog istoka. To je dobar trenutak za svet i njegovu bezbednost", rekao je Pompeo.

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak sporazum o normalizaciji diplomatskih odnosa, uz posredovanje Sjedinjenih Država.

strana 1 od 580 idi na stranu