Belorusija: Tihanovska spremna na dijalog sa vladom

Beloruska opoziciona predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska izjavila je da je njen izborni štab spreman za dijalog sa beloruskom vladom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH
EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Zatražila je u tome pomoć od međunarodne zajednice.

"Kancelarija mog izbornog štaba, kancelarija Svetlane Tihanovske, nastavlja da radi. Želela bih da napomenem da smo spremni za dijalog sa vladom", navela je Tihanovska u saopštenju koje je objavio njen tim, preneo je TAS.

"Želela bih da se obratim međunarodnoj zajednici, evropskim državama sa zahtevom da nam pomognu u uspostavljanju dijaloga sa beloruskom vladom," navela je Tihanovska.

Ona je najavila da predlaže formiranje saveta za koordinaciju kako bi se osigurao prenos vlasti u zemlji.

"Ja, Svetlana Tihanovska, iniciram stvaranje Koordinacionog saveta za prenos vlasti. Ovom savetu mogu da se pridruže članovi civilnog društva, ugledni i poznati Belorusi i istinski profesionalci u svojim profesijama", poručila je u saopštenju.

Tihanovska je dodala da je ovlastila predstavnike Olgu Kovalkovu i advokata Makima Znaka za prikupljanje zahteva za pridruživanje savetu od organizacija i udruženja građana.

U Belorusiji su održani predsednički izbori 9. avgusta, a sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko osigurao je novi mandat sa 80,08 odsto glasova, dok je njegova glavna rivalka Svetlana Tihanovska dobila 10,09 procenata podrške birača.

Nakon objavljivanja rezultata izbora, u mnogim gradovima širom zemlje izbili su masovni protesti koji su u nekim slučajevima eskalirali u sukob sa policijom.

Protesti se održavaju od nedelje.

Izborni štab Tihanovske odbacuje rezultate izbora i ne priznaje Lukašenkovu pobedu.

Ona je napustila Belorusiju u ponedeljak kasno uveče i sada se nalazi u Litvaniji, navode mediji.

strana 1 od 580 idi na stranu