Hrvatskoj preti austrijska crvena lista

Hrvatska bi se mogla veoma brzo naći na austrijskoj crvenoj listi rizičnih regiona.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna
Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

To znači da će svi koji budu putovali u tu zemlju pri povratku u Austriju morati da urade PCR test, a na to ukazuje današnja izjava ministra zdravlja Austrije Rudolfa Anšobera.

Anšober je na konferenciji za štampu rekao da je aktuelni broj od 282 novozaraženih u Austriji alarmantan i da će biti detaljno analiziran do večeras.

"Po tom broju nalazimo se u trendu koji je prisutan u Evropi, ali moramo da nastojimo da taj trend stabilizujemo. Analiziraćemo da li je potrebno dalje pooštravanje mera vezanih za putovanje u inostranstvo, a s tim u vezi biće razmotrena i Hrvatska", najavio je ministar.

Anšober je rekao da je Austrija u kontaktu sa svojim susedima, odnosno sa Slovenijom, kada je reč o Hrvatskoj.

Preneo je da je čuo glasine o tome da se u Hrvatskoj ne testira dovoljno ljudi, te da se u zvaničnim izveštajima umanjuje broj novoobolelih, ali je i rekao da za to ne postoje dokazi, kao ni za glasine u vezi s drugim zemljama.

Upozorio je da se tu radi o pitanju koje se tiče EU koja mora da se pobrine da dođe do verifikacije takvih navoda.

Najavio je i da će se Austrija sa drugim članicama EU usaglasiti.

Anšober je ponovio da će analiza klastera pokazati koliko ima slučajeva vezanih za Hrvatsku, ali i dodao da brojevi iz pokrajina Tirol i Koruškoj pokazuju kakvo je stanje.

Mera izdavanja upozorenja za putovanje u Hrvatsku, odnosno stavljanje te zemlje na listu rizičnih regiona, biće, ako do nje dođe, doneta od strane Ministarstva inostranih poslova u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja.

Kazao je da bi bilo uvek bolje imati prelazni rok za primenu te mere, izuzev ako je situacija akutna.

Inače mnogi Austrijanci su na more krenuli upravo u Hrvatsku, gde su oduvek značajno prisutni među stranim turistima. U proteklih par nedelja sve je više klastera novozaraženih u Austriji koji se dovode u vezu sa boravkom u Hrvatskoj.

strana 1 od 212 idi na stranu