Uhapšen direktor Zavoda za smeštaj odraslih, ljude lečio lekovima za životinje FOTO

Kragujevac -- Direktor Zavoda za smeštaj odraslih lica “Male pčelice” V. S. uhapšen je danas, saopštio je MUP.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/stevanovicigor
Foto: Depositphotos/stevanovicigor

On je uhapšen jer se sumnja da je koristio nedozvoljene supstance u lečenju štićenika svoje ustanove.

Uhapšena je i doktorka ove ustanove koja je nesavesno lečila stare ljude, navodi Blic.

Policija je dobila prijavu o ovom krivičnom delu koje mu se stavlja na teret i brzo ga uhapsila slobode.

U Zavodu za smeštaj odraslih lica “Male pčelice” pojavila se šuga i mnogi štićenici su oboleli od ove zaraze.

Međutim pojavu šuge u svom objektu direktor je pokušao je da prikrije tako što je doktorki Zavoda izdao naređenje da obolele leči lekom "medimectin".

Lek "medimectin" namenjen je za stoku, kao što su goveda, ovce, svinje i prema uputstvima ovog leka on se daje kod pojave vaški, šuge, problema sa plućima i slično.

Međutim, taj lek ne sme nikako da se daje ljudima, jer je opasan po njihovo zdravlje.

Kako je rečeno Tanjugu u resornom ministarstvu, hapšenje je rezultat pojačanih inspekcijskih nadzora koji se sprovode u sistemu socijalne zaštite.

"Već neko vreme vršimo pojačane nadzore, sproveli smo unutrašnju kontrolu i kada smo došli do elemanata, predali smo policiji i tužilaštvu na dalje postupanje. Nastavićemo tako i u budućnosti, ne samo u sistemu socijalne zaštite, već i u drugim oblastima", rečeno je u Ministarstvu.

Navode i da se neće dopustiti da bilo ko prođe nekažnjeno, ukoliko se ne poštuje zakon i radna prava i obaveze.

V. S. se sumnjiči da je izvršio krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja i primanje mita, a policija je uhapsila još 13 osoba osumnjičenih da su vršile različite malverzacije u vezi sa Zavodom za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“, navodi se u saopštenju MUP.

Uhapšeni su i V.Ć. (1962), V.D.(1966), T.P. (1967), I.P.(1987), S.J. (1965), R.P.(1965), M.V.(1992), V.K. (1986), D.R.(1981), G.Đ. (1964), M.S.(1986), Ž.D.(1981) i S.M. (1954).

Prilikom pretresa kancelarije osumnjičenog V. S. pronađeni su lekovi za životinje, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve spremna za upotrebu.
Postoje osnovi sumnje da je jedna količina ovih lekova već upotrebljena u terapijama korisnika tog Zavoda.

Takođe, V. S. se sumnjiči da je uticao na uhapšene V. Ć. i V. D, zaposlene u Zavodu „Mala pčelica“ da u medicinsku dokumentaciju unesu neistinite podatke o zdravstvenom stanju određenih korisnika, kao i da postojeću medicinsku dokumentaciju preprave upisivanjem neistinitih podataka.

Protiv V. Ć. i V. D. će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična dela falsifikovanje isprave i zloupotreba službenog položaja.
Takođe, postoje osnovi sumnje da je V. S. od marta do avgusta ove godine, uz pomoć referentkinja u Zavodu T. P, I. P. i S. J, koje se terete da su počinile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, u pokrenutim postupcima za nabavku dobara za ovu socijalnu ustanovu nezakonito propisivao uslove javnih nabavki i prilagođavao ih predstavnicima ponuđača R. P, M. V, V. K, D. R, Ž. D. i S.M.

Na ovaj način V. S. je, kako se sumnja, omogućio privilegovan položaj i dobijanje javne nabavke ponuđačima, za šta je u više slučajeva primio poklon u vidu novca.
V. K. odgovorno lice mlekare „Livade“ i stvarno odgovorno lice mlekare „Kuč“, D. R. zaposleni u mlekari „Kuč“, Ž. D. predstavnik ponuđača „MG“ DOO iz Novog Sada i S. M. predstavnik ponuđača „Frigoterm“ DOO iz Beograda sumnjiče se da su izvršili krivično delo zloupotreba sa javnom nabavkom.

Sumnja se da su oni po prethodnom dogovoru sa V. S. obezbedili uslove po kojima će njihova ponuda biti izabrana u postupku javne nabavke, kao i da su podnosili ponudu bez određenog iznosa koju bi zaposleni u „Maloj pčelici“ popunili na iznos koji je u prednosti nad ostalim ponuđačima.

R. P, odgovorno lice Privrednog društva „Popadić komerc“ se sumnjiči da je učinio krivična dela davanje mita i zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, dok se M. V. sumnjiči za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom u pomaganju. Kako se sumnja, V. S. je dobijao novac kako bi favorizovao navedeno privredno društvo u postupku javne nabavke.

Takođe, osumnjičeni V. S. se tereti da je zloupotrebio svoj položaj i uticao na G. Đ. da osumnjičenoj M. S. izda ispravu o završenom pripravničkom stažu za medicinsku sestru, koje je navedena priložila kao dokaz sticanja uslova za polaganje državnog ispita pred nadležnom komisijom. Kako se sumnja, M. S. je na ovaj način stekla osnov za zaključenje ugovora o radu u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“, iako nije radila u Domu zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli.

G. Đ. (1964) odgovorno lice Doma zdravlja „Sveti Đorđe“ u Topoli je osumnjičen da je učinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se M. S. zdravstvena radnica u Zavodu za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ tereti za krivično delo falsifikovanje isprave.

Osumnjičeni V. S. se tereti i da je zlopuotrebio službeni položaj na taj način što je određena sredstva i opremu koja je vlasništvo Zavoda jednim delom prisvojio, a u drugom dao na raspolaganje trećim licima.

Osumnjičenima V. S, R. P, V. K, i S. J. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu.

FOTO TANJUG / MINISTARSTVO UNUTRASNJIH POSLOVA / an
FOTO TANJUG / MINISTARSTVO UNUTRASNJIH POSLOVA / an

FOTO TANJUG / MINISTARSTVO UNUTRASNJIH POSLOVA / an
FOTO TANJUG / MINISTARSTVO UNUTRASNJIH POSLOVA / an

FOTO TANJUG / MINISTARSTVO UNUTRASNJIH POSLOVA / an
FOTO TANJUG / MINISTARSTVO UNUTRASNJIH POSLOVA / an

strana 1 od 74 idi na stranu