Zukorlić: SPP spreman da bude deo vlade - podrazumeva ministarsku poziciju

Muamer Zukorlić, predsednik SPP, rekao je da je definitivno propao pokušaj saradnje bošnjačkih stranaka

Izvor: Beta

Petak, 14.08.2020.

16:44

Zukorlić: SPP spreman da bude deo vlade - podrazumeva ministarsku poziciju
Printskrin TV B92

I za to je okrivio predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina.

"SPP je pokušala da oživi inicijativu o saradnji bošnjačkih stranaka, tome se pridružilo i Bošnjačko nacionalno veće (BNV). Međutim, Ugljaninu je bio prioritet da po svaku cenu sačuva vlast u pojedinim sandžačkim opštinama, a ne zajednička borba protiv kriminala i korupcije, rešavanje pitanja položaja Bošnjaka u Srbiji, statusa Sandžaka i formiranje jedinstvene islamske zajednice", rekao je Zukorlić.

Predsednik SPP je kazao da je Sulejman Ugljanin podelio javnost u Sandžaku na veliku Srbiju i Bošnjake, "s tim što je naravno samo on ta bošnjačka strana".

"Ugljanin smatra da je pitanje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka njegovo ekskluzivno pitanje, iako zna da ga ne može rešavati sam. Zapravo, njemu je potrebno nerešeno pitanje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka da bi ga koristio za radikalizaciju svoje retorike kada je to njemu potrebno", istakao je Zukorlić.

On je naveo da je u Tutinu SDA Sulejmana Ugljanina formirala vlast uz pomoć jednog odbornika SNS-a.

Postavljenje dr Mirsada Đerleka, doskorašnjeg v.d. upravnika novopazarske bolnice, za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, Zukorlić je komentarisao kao još jedan primer da ministarstvo "srlja sve dublje u ovoj živobari koja je upropastila zdravstvo u Sandžaku i zbog čega je za mesec dana umrlo više od 300 ljudi".

"I dalje se insistira na podobnim poverenicima iako su se ti ljudi u proteklih deceniju i po dokazali kao najozloglašeniji faktori u korupciji i zloupotrebi službenog položaja. Unapređenje Mirsada Đerleka je apsolutno neprihvatljivo, kao i imenovanje Meha Mahmutovića na mesto direktora bolnice u Novom Pazaru", rekao je Zukorlić.

Naglasio je da je zbog lošeg stanja u zdravstvenom sektoru, u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici najveća smrtnost od koronavirusa na celoj planeti, i da će svi koji su tome doprineli "direktno ili indirektno" morati da odgovaraju.

Na pitanje Bete zašto se odužilo konstituisanje Skupštine i formiranje Vlade Srbije, Zukorlić je naveo da "sa aspekta brojki nije bilo razloga da se ovoliko odugovlači".

"Očito je da Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić ne žele da sami formiraju vladu. S formiranjem vlade se kasni zato što još nisu odlučili da li će za partnera uzeti SPAS Aleksandra Šapića ili SPS, ili možda obe stranke. I unutar SNS-a postoje različite aspiracije kada je u pitanju formiranje vlasti", rekao je Zukorlić.

On je naveo da je SPP spreman da bude deo vlade "samo pod uslovom da imamo ozbiljnu odgovornost u vlasti što podrazumeva i ministarsku poziciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: