"Svaki napad na nas rezultovaće visokom cenom"

Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će svaki napad na turski brod koji istražuje naftu i gas u spornim vodama Sredozemnog mora rezultovati visokom cenom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.08.2020.

21:00

EPA/TOLGA BOZOGLU

On je sugerisao da je Turska već postupila po tom upozorenju.

"Rekli smo da će ako napadnu naš Oruč Reis platiti visoku cenu, a oni su danas dobili svoj prvi odgovor", rekao je Erdogan u govoru u Ankari bez iznošenja detalja, preneo je Rojters.

Brod Oruč Reis krenuo je u ponedeljak uz vojnu pratnju u istraživačke vode između Krita i Kipra.

Kao odgovor na to, francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da će Francuska povećati vojno prisustvo u regionu i pozvao Ankaru da zaustavi svoj istraživački posao.

Francuske i grčke snage održale su danas nedaleko od Krita vojne vežbe.

Ministri spoljnih poslova EU, koji su već uveli sankcije dvojici turskih energetskih rukovodilaca u vezi s turskim operacijama u istočnom delu Sredozemnog mora, razgovaraće sutra o situaciji.

Erdogan je danas telefonom razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom evropskog Saveta Šarlom Mišelom.

Tokom razgovora sa Mišelom, Erdogan je ponovio svoju posvećenost odbrani prava Turske protiv pokušaja njenog nepoštovanja, navela je Erdoganova kancelarija.

I Turska i Grčka su ove nedelje saopštile da žele da reše spor oko međusobnih pomorskih zahteva, ali su istakle da će štititi svoje interese okrivljujući drugu stranu za konflikt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: