"Zabili ste nož u leđa Palestincima"

Palestinska islamska ekstremistička organizacija Hamas optužila je danas Ujedinjene Arapske Emirate da su zabili nož Palestincima.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/zabelin
Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Oni ih za to optužuju jer su pristali da uspostave pune diplomatske odnose s Izraelom.

Ta reakcija usledila je ubrzo pošto je predsednik SAD Donald Tramp objavio danas da su UAE i Izrael pristali da uspostave pune diplomatske odnose u okviru sporazuma da se zaustavi aneksija okupirane zemlje na kojoj Palestinci planiraju da osnuju svoju nezavisnu državu.

Izraelski poslanici su pozdravili uspostavljanje punih diplomatskih odnosa sa UAE, a minister odbrane Izraela Beni Ganc je danas rekao da dogovor izražava "savezništvo" zemalja u regionu koji teži stabilnosti i prosperitetu.

On je rekao da će sporazum imati "mnoge pozitivne posledice na region" i pozvao druge arapske zemlje da teže mirovnim sporazumima s Izraelom.

Ganc je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, označivši ga "istinskim prijateljem" Izraela.

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabi Aškenazi iz Gancove partije centra Plavo i belo je rekao da pozdravlja izraelsko odustajanje od jednostrane aneksije Zapadne obale, rekavši da će se o Trampovom bliskoistočnim planova diskutovati u konsultacijama sa zemljama u regionu.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid je rekao da pregovori i sporazumi, ne unilateralni koraci kao aneksija jesu ključ za izraelske diplomatske odnose.

Najviši zvaničnik pokreta jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali Oded Revivi rekao je da je zamrzavanje aneksije fer cena za uspostavljanje odnosa sa UAE.

Visoki zvaničnik emirata Anvar Gargaš rekao je da sporazum koji je objavio Tramp o uspostavljanju veza s Izraelom zadao "smrtni udarac" izraelskim potezima da anektira palestinsku zemlju.

strana 1 od 580 idi na stranu