Albanija nabavila američke bespilotne letelice

Armijska Komanda za ugovaranje SAD objavila je 31. jula zahtev za nabavku bespilotnih letelica Puma i pripadajućeg softvera za Ministarstvo odbrane Albanije.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.08.2020.

20:16

Albanija nabavila američke bespilotne letelice
EPA/MALTON DIBRA

Kako piše portal Tangosiks, očekuje se da će ugovor biti dodeljen americkoj kompaniji AeroVironment (AV) iz Kalifornije, koja je proizvodač bespilotnog sistema Puma i koja se pre svega bavi konstruisanjem i proizvodnjom razlicitih bespilotnih sistema.

Sporazum bi trebalo da se postigne do 30. decembra ove godine a isporuke zahtevane opreme albanskim Oružanim snagama bile bi završene u roku od 24 meseca, odnosno do kraja 2022. godine.

Oružane snage Albanije biće tako opremljene sa šest malih bespilotnih sistema Puma, tri data link sistema, rezervnim delovima, softverom i imale bi dvogodišnju logisticku podršku.

Ovajm mali bespilotni sistem se napaja baterijom i lansira iz ruke, a primarno je namenjen za zadatke prikupljanja obaveštajnih podataka, osmatranja, izviđanja i otkrivanja ciljeva.

Može se takode koristiti za procenu rezultata borbenih dejstava, pomorsku patrolu, traganje i spasavanje i zadatke borbe protiv krijumcarenja narkotika.

Albanija će verovatno dobiti bespilotni sistem u najnovijem proizvodnom standardu treće generacije „Block III“ koji je u potpunosti vodootporan i opremljen moćnom opremom.

Nakon što je imao prvi let 2007. godine, sistem RQ-20 je vec proizveden u preko 1000 primeraka i trenutno je u razlicitim varijantama u službi americke vojske kao i u Belgiji, Egiptu, Estoniji, Nemackoj, Letoniji i Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi Tangosiks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: