"Razgovaraću sa Merkelovom, nećemo dozvoliti"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će danas razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.08.2020.

13:16

Foto: Tanjug/Turkish Presidency via AP, Pool

On je najavio da će pokušati da smiri tenzije u istočnom Sredozemlju.

Erdogan je to rekao danas u obraćanju zvaničnicima svoje stranke u Ankari.

"Rešenje u istočnom Sredozemlju je kroz dijalog i pregovore", rekao je turski predsednik, ali je i dodao da Ankara "neće dozvoliti nijednoj zemlji da narušava njena prava".

Tenzije su se pojačale poslednjih dana u zoni istočnog Sredozemlja bogatog energentima oko koje se spore Turska i Grčka. Atina optužuje Ankaru da sprovodi nelegalna istraživanja za naftom i gasom u njenim vodama.

Francuska je danas poslala dva lovačka aviona "rafal" i dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje, gde je Turska ponovo poslala u grčki deo mora brod za potragu za gasom i naftom u podmorju uz pratnju flotile ratnih brodova. Kao reakcija na to Grčka je poslala svoje ratne brodove u tu oblast i podigla nivo vojne pripravnosti.

Francuska je navela da je poslala vojno pojačanje u istočno Sredozemlje da bi doprinela "poštovanju međunarodnog prava".

Grčki premijer Kirijakos Micotakis danas je zahvalio Francuskoj zbog jačanja vojnog prisustva u istočnom Sredozemlju, prenosi agencija AP.

Sadašnje tenzije između Atine i Ankare velikim delom potiču od njihovog spora oko demarkacije njihovih pomorskih granica, što je razlog brojnih sporova poslednjih godina između te dve zemlje, obe članice NATO.

Atina optužuje Ankaru da krši njenu teritoriju istraživanjima za gas i naftu južno od grčkog ostrva Kastelorizo (Meis na turskom) dok Turska odbija da prizna da ta mala teritorija koja se nalazi blizu njenih obala ograničava njeno polje delovanja.

"Pozivati se na pomorski suverenitet koristeći se ostrvom Meis koje se nalazi na dva kilometra od turske obale i 560 kilometara od kontinentalneGgrčke se ne može racionalno objasniti", rekao je danas Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: