Nije izglasan Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK VIDEO

U Skupštini Kosova danas nije izglasan Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, jer je dobio podršku samo 35 poslanika.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Ilistracija/ EPA/ KUSHTRIM TERNAVA
Ilistracija/ EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Poslanici pokreta Samoopredeljenje i poslanici Demokratskog saveza Kosova nisu danas glasali za Nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK, prenosi Ljajmi.

Samo 35 poslanika je glasalo za usvajanje tog zakona, dok je jedan bio protiv.

Svi poslanici DPK prisutni na sednici glasali su za zakon, poslanici Alijanse za budućnost Kosova, NISMA i poslanici nesrpskih manjina.

Iako su sednici prisustvovali poslanici Samoopredeljenja i poslanici DSK, oni uopšte nisu učestvovali u glasanju, blokirajući usvajanje zakona o zaštiti ratnih vrednosti OVK.

Na Nacrt zakona zamerke su ranije izneli i iz ambasada SAD, Nemačke, Švajcarske, kao i Kancelarije EU i OEBS jer smatraju da se njime ugrožava sloboda govora i prava građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da Zakon o zaštiti vrednosti borbe OVK koji prištinske vlasti planiraju da usvoje, predstavlja pokušaj da se Srbi nateraju da misle kao Albanci i da budu hapšeni ukoliko govore drugačije.

Inače, Zakonom se određuje i "institucionalna i građanska obaveza za zaštitu vrednosti borbe OVK", a kako se navodi, ko ne bude poštovao odredbe, biće krivično gonjen.

Predstavnici Srba na Kosovu upozorili su ranije da ih brine najava glasanja za Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, kojim će im, kao što ukazuje i američki ambasador, dodatno biti ograničena i onako skučena sloboda govora na Kosovu.

Uskoro opširnije.

strana 1 od 91 idi na stranu