Tiodorović: Sačekaćemo da se vide efekti ruske vakcine

Potencijalna žarišta koronavirusa su svuda, na teritoriji cele države, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Izvor: RTS

Četvrtak, 13.08.2020.

16:40

Tiodorović: Sačekaćemo da se vide efekti ruske vakcine
FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Tiodorović je rekao da je taj trend prisutan svuda, osim na krajnjem jugu zemlje, precizirajući da pre svega misli na Bujanovac i Preševo.

Kako je rekao za RTS, deo stanovništva se leči kod kuće i kod privatnih lekara, odlazi u zdravstveni sistem na KiM, a tek kad imaju najtežu kliničku sliku dolaze u Vranje i u Niš.

Tiodorović napominje da je to vrlo ozbiljno, jer su posledice povećan broj umrlih, što se moglo izbeći da su se ljudi ranije javljali zdravstvenom sistemu Srbije.

Rekao je i da se mnogi građani nalaze na turističkim mestima u Srbiji i apelovao na njih da poštuju mere, da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže distancu na otvorenom. Ističe i da je važno pranje ruku i dezinfekcija.

Na pitanje da li će se uvoditi obavezan pi-si-ar test za strance i građane koji se vraćaju iz inostranstva, Tiodorović je rekao da mora da se razmišlja o tome u kom su ambijentu bili naši građani na letovanjima.

Ističe da sve mora da se dogovori i odluči na osnovu pokazatelja SZO i Evropskog centra za zarazne bolesti. Kako ističe, pokazatelji govore da ni Grčka ni Turska nemaju sjajne podatke. Tiodorović je naveo da će odluka biti doneta vrlo brzo.

Naveo je i da redovna vakcinacija dece mora da traje i da su deca vakcinisana u odvojenim delovima domova zdravlja, a pedijatrijska služba je bila dobro organizovana.

Kada je reč o vakcini protiv kovida 19, rekao je da će se sačekati da se vide efekti ruske vakcine, kao što se čekaju i ostale.

Tiodorović je rekao da će se pratiti koja vakcina daje najbolju odbranu i što manje neželjenih efekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: