Tajvan pregovara o kupovini američkog oružja

Tajvan pregovara sa SAD o nabavci podvodnih mina, kao i krstarećih raketa za obalnu odbranu, izjavila je danas tajvanska ambasadorka u SAD Sijao Bi-kim.

Izvor: B92

Sreda, 12.08.2020.

21:26

Tajvan pregovara o kupovini američkog oružja
Getty Images/ Maja Hitij

Sijao je rekla da se Tajvan suočava sa "egzistencijalnim pitanjem preživljavanja“, s obzirom da Kina polaže pravo na teritorijalni suverenitet nad ostrvom i da je zato potrebno da proširi svoje asimetrične mogućnosti, prenosi Rojters.

"Ono što podrazumevamo pod asimetričnim mogućnostima je isplativo, ali dovoljno smrtonosno da posluži kao odvraćanje - da bilo kakvo razmatranje invazije postane vrlo bolno“, rekla je Sijao.

Ona je navela da Tajpej trenutno sarađuje sa SAD na pribavljanju niza hardvera, uključujući krstareće rakete koje bi delovale u kombinaciji s autohtonim raketnim sistemom na Tajvanu kako bi pružili bolju obalnu odbranu.

Ambasadorka je rekla da je Tajvan takođe želeo da ojača odbranu na ostrvima svojim kontrolama u Južnom kineskom moru, za koja Peking tvrdi da pripadaju Kini.

"Za Tajvan, naš prioritet u preživljavanju uključuje izgradnju odbrane samog Tajvana, ali i ostrva koja Tajvan trenutno kontroliše u Južnom kineskom moru,“ rekla je Sijao.

Vašington je prekinuo zvanične veze sa Tajpejem 1979. godine u korist Pekinga, ali je i dalje najveći snabdevač oružja na Tajvanu i zakonom je obavezan da mu obezbedi sredstva za odbranu, podseća agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: