LGBT zajednica u Libanu traži pomoć

Ogromna eksplozija koja je pogodila bejrut prošle nedelje uništila je centre LGBT i gej frendli barove i kafiće koji su od vitalnog značaja za tu zajednicu .

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.08.2020.

15:56

LGBT zajednica u Libanu traži pomoć
Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Zajednici je sada potrebna pomoć, upozorili su danas aktivisti.

Glavna LGBT organizacija u Libanu Helem, koja pruža psihološku pomoć žrtvama nasilja, saopštila je da su u eksploziji uništena oba centra za LGBT osobe i da mnogi od njih sada nemaju gde da odu jer ne mogu da se vrate porodicama i žive na ulici.

"Biće porodičnog nasilja prema onima koji će se vratiti u porodicu ili koji će živeti na mestima koja nisu bezbedna jer su se identiikovali kao LGBT", rekao je izvršni direktor Helema Tarek Zajdan.

Dva kvarta najviše pogođena eksplozijom su Gemajze i Mar Mihaerl i u njima se nalaze brojni barovi i kafići namenjeni LGBT popoulaciji.

Iako se Liban smatra bastionom relativnih sloboda na Bliskom istoku, mnogi se protive proširivanju prava LGBT zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: