Pompeo: Autoritarizam je još živ u tri zemlje

Plzenj -- Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je danas u češkom gradu Plzenju da jačanje autoritarizma u Rusiji, Kini i Iranu ugrožava slobode širom sveta.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, Pool
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, Pool

Na početku turneje po Srednjoj i Istočnoj Evropi, Pompeo je odao počast američkim vojnicima koji su 1945. godine oslobodili zapadne oblasti Čehoslovačke od fašističke okupacije.

Kod spomenika "Hvala Ameriko" na zapadu Češke Pompeo je pozvao na kontinuiran oprez u cilju zaštite demokratskih vrednosti, ali nije pomenuo nemire i urušavanje demokratije u susednoj Belorusiji posle predsedničkih izbora u nedelju.

"Važno je imati na umu, čak i kada slavimo, da ostaje još posla jer je autoritarizam još živ u Pekingu, Moskvi i Teheranu", rekao je Pompeo kod spomenika.

On će se sutra u Pragu sresti s najvišim češkim zvaničnicima, s kojima će, prema navodima Stejt departmenta, razgovarati o saradnji u oblasti nuklearne energije i o "naporima za suprotstavljanje malignim potezima Rusije i komunističke Kine".

Turneju će nastaviti posetom Sloveniji, Austriji i Poljskoj.

Pompeu će u Ljubljani glavna tema biti energetika i nestabilna politička situacija na Balkanu, naveo je Stejt department, dok će u Beču razgovarati pre svega o trgovinskim odnosima i regionalnoj bezbednosti.

Pompeo planira da iskoristi turneju da bi nagovorio domaćine da se suprotstave ruskom i kineskom uticaju. Rusija i Kina žele veću ulogu širom Evrope u sektorima energetike, infrastrukture i telekomunikacija.

strana 1 od 580 idi na stranu