Grčka traži hitan samit EU

Grčka traži hitan samit Evropske unije o Turskoj, objavila je danas kancelarija grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/anterovium
Ilustracija: Deposit photos/anterovium

To je zatraženo posle dolaska turskog broda za istraživanje nalazišta nafte i gasa u spornu zonu u istočnom Sredozemlju, što je ponovo pojačalo napetost u odnosima između dve zemlje.

Grčka i Turska su rasporedile ratne brodove u istočnom Sredozemlju, gde je Turska ponovo poslala brod za istraživanje energetskih resursa. Grčka kaže da se ta oblast preklapa s njenim epikontinentalnim pojasom.

Atina je juče ocenila da Ankara ugrožava mir slanjem istraživačkog broda, što je "nova ozbiljna eskalacija" i ukazala na "destabilizirajuću ulogu" Turske.

"Grčka neće prihvatiti nikakvu ucenu i braniće svoj suverenitet i svoja suverena prava", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka šefova Oružanih snaga koji je hitno sazvan.

Grčka Ratna mornarica danas je lokalizovala turski brod jugoistočno od ostrva Krita, a prati ga turska flotila uz nadzor grčkih ratnih brodova.

Turska je ranije navela da će brod obavljati pretraživanja od 10. do 23. avgusta u velikoj zoni izmedju Krita - na jugu Grčke, i Kipra - u istočnom delu Sredozemnog mora.

strana 1 od 580 idi na stranu