"Došlo do ubrzanog pada broja zaraženih, ne znamo zašto"

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel rekao je da je od početka jula u Švedskoj došlo do ubrzanog pada broja zaraženih.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Sascha Schuermann
Getty Images/Sascha Schuermann

"Ali zašto se to dogodilo tačno u to vreme i zbog čega je bilo tako iznenada, mislim da je malo teško da potpuno to shvatimo”, rekao je Tegnel u intervjuu za švedski portal Lokal (The Local).

On je dodao da se čini da pad broja novozaraženih nije povezan sa praznicima ili nekom merom koju su preduzele zdravstvene vlasti.

“Verujemo da povećanje broja imunih ljudi u populaciji ima neke veze s tim, ali zaista ne znamo tačno”, rekao je Tegnel.

On smatra da je smanjenje broja slučajeva koronavirusa u julu u Švedskoj pokazalo da je njihova strategija, prema kojoj je izbegnuta većina strogih mera koje je uvela većina zemalja, na neki način uspela.

“Brojevi u Švedskoj pokazuju da može doći do ubrzanog pada broja slučajeva bez zatvaranja”, dodao je švedski epidemiolog.

Tegnel je priznao da je blago porastao broj novih slučajeva koronavirusa tokom prošle sedmice, posebno među mladima.

“Ali čini se da se možemo nositi s tim”, rekao je Tegnel.

On je istakao da je jedna od stvari koje se sada znaju o koronavirusu to da je reč o vrlo nepredvidljivoj bolesti.

Prema poslednjim podacima, od koronavirusa su u Švedskoj umrle 5.763 osobe, skoro pet puta više nego u Danskoj, Norveškoj i Finskoj zajedno.

Otkrivanje i izolacija biće ključni za uspeh ili propast u suzbijanju širenja koronavirusa u sledećoj fazi pandemije, ocenio je on.

strana 1 od 580 idi na stranu