Šarčević: Neke mere možemo da pojačamo

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će mlađi osnovci ići u škole od septembra.

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2020.

15:12

Šarčević: Neke mere možemo da pojačamo
Printskrin: TV B92

"Izvesno je da ne očekujemo vanredno stanje, jer smo imali u prvom piku obavezu da roditelji dece do 12 godina bude sa decom", istakao je Šarčević.

S obzirom na to da roditelji moraju na posao, pokrenut je mehanizam da mlađi osnovci idu na nastavu.

"Sada predlažemo jedan scenario koji može da zadovolji više interesa. Jedan od modela je da se nastava odvija u školama, s tim da moramo da smanjimo broj osoba u učionici."

Analizirajući i veličine odeljenja, u 1192, imamo 45 odsto koji ne moraju da se dele, broj đaka je prosto toliki da ne moraju da se dele.

Razne prostorije u školi, ostave i sale mogu da se pretvore u radni prostor.

"Morali smo da se rukovodimo i radnom listom zaposlenih."

Naveo je da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, između časova planirarani petominutni odmori, a posle drugog časa odmor od 15 minuta.

Nakon svakog bloka nastave učionice moraju da se dezinfikuju, po preporukama koje su pripremili epidemiolozi.

Šarčević je rekao da je nalošiji model nastave na dalju, jer nema kontakata, te da su sva prelazna rešenja bolja od učenja na daljinu.

Dodao je da školama sutra stiže uputstvo o nastavi od septembra.

Ministar prosvete Šarčević kaže da će od 14 sati u školu ići stariji osnovci i da će škole same određivati da li će organizovati, na primer, peti i šesti razred ili sedmi i osmi ili od petog do osmog i slično.

"Petaci, šestaci i sedmaci će imati po pet časova u setembru, a osmaci šest časova. Ipak, modifikovaćemo taj raspored na osnovu dobijanih nedeljenih izveštaja, pa će se praviti dodatni modeli".

Kaže da će roditelji moći da se opredele tokom septembra da li će isključivo deca pratiti on lajn ako su imali neki smrtni slučaj i slično, dok će za ocenjivanje biti obavezno da dođu u školu.

Šarčević dodaje da neće biti kabinetske nastave kako se ne bi deca šetala od kabineta do kabineta, već će biti stacionirani u određenim delovima, gde imaju mokri čvor i slično. Kazne za nenošenje u školi - kaže da postoji potreba kod male dece da im se ponavlja dok se ne nauči, a zatim oni opominje u kući.

"Ako se neko namerno mangupira biće opomenut, pa i ukoren. Neke mere možemo da pojačamo disciplinski", rekao je Šarčević. Odeljenja se formiraju prema broju učenika i takvo je finansiraju u školama. Obično odeljenja nisu pravljena po 15 đaka. Učinionice su pravljene prema broju učenika. Nama su učionice pravljene po kriterijumu 60 učenika. Zbog sindikalnih potreba gledaju da budu manje, objašnjavao je Šarčević. Na pitanje novinara da li je preveliki teret na nastavnicima, koji imaju malo vremena da se pripreme i organzuju, ministar odgovara: "Varate se".

Organizacija rada uopšte nije problem, obučavani su svi, objašnjavao je on.

Obezbeđen je i prevoz za nastavnike koji rade u udaljenim školama, nabavljena vozila. Ministar prosvete Mladen Šarečević kazao je da su u toku razgovori sa univerzitetima o načinu organizacinje predavanja u predstojećoj akademskoj godini, te da će informisati o detaljima nakon razgovora sa predstavnicima svih rektorata.

Na pitanje kako će se organizovati predavanja na fakultetima, Šarčević je rekao da se na tome uveliko radi, da su imali sastanke sa KONUS i da postoji živa komunikacija mejlovima i telefonima, te da očekuju u ponedeljak da se dogovore.

"Za sada pričamo o studentskim domovima, jer se povećava broj studenata u domovima", naglasio je Šarčević i dodao da će Arena biti na raspolaganju zaraženih studentima virusom kovid koji imaju laku kliničku sliku.

Naglasio je da su studenti u studentskim domovima najrevnosniji, te da oni odlično uče jer, kako je naveo, njima je jako važno da polože ispite.

"Problem je sa studentima koji žive sami ili sa svojim roditeljima, jer oni su slobodniji, mogu slobodnije da se kreću pa su izloženiji na virus", objašnjava Šarčević.

Naglasio je da se radi na pilot projektu o onlajn sprovođenju ispita, te da će se za nekoliko dana imati model sa kotrolisanim uslovima polaganje ispita i dodao da niko ne želi da napravi štetu akademskoj čestitosti.

Dodao je da će vežbe na fakultetima biti realizovani uživo i da su skoncentrisani na septembarski ispitni rok, a da će o detaljima rada fakulteta informisati nakon sastanka sa predstavnicima svih rektoraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: