NATO o oružju iz Kine: Srbija ima pravo da bira

Nabavka odbrambenih sredstava je nacionalna odluka i Srbija ima pravo da slobodno bira angažmane iz oblasti politike i bezbednosti, kaže zvaničnik NATO.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ovbelov
Ilustracija: Depositphotos/ovbelov

Pročitajte još:

"Uvek neko ima nešto protiv" VIDEO

"Istovremeno, važno je uzeti u obzir pune troškove nabavki u oblasti odbrane, tokom njihovog čitavog životnog veka, koji mogu biti značajni", navodi se u odgovoru na pitanje Glasa Amerike (VOA).

Podseća se i da su NATO i Srbija bliski partneri koji su posvećeni jačanju partnerstva, i istovremeno ističe da NATO poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

"Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, u redovnom je kontaktu s predsednikom (Aleksandrom) Vučićem i drugim zvaničnicima. Naše partnerstvo je obostrano korisno u brojnim oblastima. Na primer, radimo zajedno kako bismo bili što bolje pripremljeni za poplave i šumske požare. Pomažemo Srbiji u reformi snaga bezbednosti i institucija”, navedeno je odgovoru.

NATO je, kako je ukazano, obučavao srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. Uz to, istaknuto je da je Severnoatlantska alijansa u proteklih 20 godina, milionima evra pomogla Srbiji u uništavanju više od 230 tona zastarele municije.

"Srbija i NATO zajedno rade i na pružanju pomoći drugim zemljama, na primer, obučavanjem iračkih vojnih medicinara. Štaviše, Srbija je od 2006. godine doprinela u više od 30 aktivnosti u okviru NATO-ovog programa Nauka za mir i bezbednost. Uključuju energetsku i zaštitu životne sredine, odbranu od hemijskih, bioloških, radioloških, nuklearnih agenasa, protivterorizma, sajber odbrane, kao i bezbednost ljudi”, navedeno je u odgovoru.

Dodaje se i da je nekoliko NATO saveznika i partnera, uključujući Austriju, Češku Republiku i Tursku, pružilo važnu medicinsku pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije Kovida 19.

U vezi sa odnosom Srbije prema Evropskoj uniji, iz NATO upućuju na zvaničnike EU.

"Govoreći o tome ukazujem da su bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana važni za NATO i mir i stabilnost u Evropi. Demokratija, vladavina zakona, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja za napredak celog regiona. Više od 20 godina pomagali smo održavanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", navodi se u odgovoru.

Kako se dodaje, predstavništva NATO u Sarajevu, Beogradu i Skoplju promovišu politički dijalog i saradnju, a politika koju vodi Severnoatlantska alijansa u regionu, uključujući i politiku Otvorenih vrata, imaju za cilj jačanje stabilnosti i pospešivanje saradnje.

Ukazano je i da je NATO odlučan da nastavi pružanje pomoći državama regiona u sprovođenju reformi. To će, kako je istaknuto, koristiti njihovim građanima i čitavoj evroatlantskoj porodici, prenosi VOA.

strana 1 od 90 idi na stranu