BiH: Gore kuće u kojima borave migranti

Tokom proteklog vikenda na području Unsko-sanskog kantona zabeležena su četiri požara.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.08.2020.

18:51

BiH: Gore kuće u kojima borave migranti
Ilustracija: Deposit photos/Kesu01

Od toga tri u Velikoj Kladuši i jedan u Ključu, a pretpostavlja se da su požare izazvali migranti.

Na području Velike Kladuše goreli su lovačka kuća u naselju Glinica i napuštene proizvodne hale "Agrokomerca" u naselju Polje, dok je u ključkom selu Velagići požar zahvatio jednu napuštenu kuću, prenose banjalučke Nezavisne.

Veća materijalna šteta u svim ovim slučajevima sprečena je pravovremenom intervencijom vatrogasaca, a počinioci nisu otkriveni.

Prema izjavama meštana, u svim tim objektima primećen je boravak migranata, a u policiji ističu kako s povećanjem njihovog broja na području Unsko-sanskog kantona raste i broj provala. Oni navode da su takvi incidenti dosta česti u poslednjih nekoliko meseci i da migranti biraju napuštene i kuće bez nadzora kako bi boravili u njima. Tom prilikom, kako ističu, oni često lože vatru kako bi se ugrejali ili pripremili sebi nešto za jelo, upotrebljavajući različite zapaljive supstance, usled čega izbijaju požari.

Osim provala, rapidno raste i broj drugih krivičnih dela čiji su počinioci ilegalni strani državljani, zbog čega građani osećaju sve veći strah za sopstvenu i bezbednost svoje imovine.

"U prvih šest meseci ove godine zabeležili smo 35 krivičnih dela čiji su počinioci migranti i preko 500 različitih incidentnih situacija u kojima su oni bili glavni akteri. Kada je reč o krivičnim đelima, imamo jedno ubistvo, dva pokušaja ubistva, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništva, krađe i provale, a imamo i krivično delo silovanje. U poslednje vreme od svih intervencija policije oko devedeset odsto se odnosi na migrante", naveo je Ale Šiljdedić, portparol policije USK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: