Objavljeni dokumenti: Više puta upozoravano na opasne hemikalije, ljudi umirali pod nerazjašnjenim okolnostima

Najmanje deset puta u poslednjih šest godina libanski carinski, vojni, bezbednosni i sudski zvaničnici upozoravali su na velike zalihe ekplozivnih hemikalija.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/WAEL HAMZEH
EPA/WAEL HAMZEH

To pokazuju dokumenti, u kojima stoji da su hemikalije držane gotovo bez ikakvog obezbedjenja u luci u srcu Bejruta

Prva poznata potvrda o tovaru amonijum-nitrata sa broda MV Rosus koji je plovio iz Gruzije za Mozambik 2013. godine i neplanirano uplovio u bejrutsku luku, je iz februara naredne godine, tri meseca posle dolaska broda.

Pukovnik Džozef Skaf, carinski zvaničnik visokog ranga napisao je odeljenju za borbu krijumčarenja u carinskoj upravi da je materijal koji je i dalje na ukotvljenom brodu "izuzetno opasan i ugrožava bezbednost javnosti".

Skaf je umro u martu 2017. godine pod nerazjašnjenim okolnostima. Nađen je kraj svoje kuće u Bejrutu pošto je navodno pao sa velike visine.

Medicinski izveštaji u to vreme dali su različita objašnjenja i u jednom je navedeno da se radilo o nesreći, a u drugom da su na njegovom licu bile neuobičajene modrice.

U junu iste godine sudija Džad Maluf, zadužen za hitne poslove, pisao je Ministarstvu za javne radove i transport da upozori na opasne hamikalije koje je nosio brod i da bi mogao da potone.

On je naveo da bi ministarstvo trebalo da ukloni amonijum-nitrat "stavi ga na odgovarajuće mesto koje (ministarstvo) izabere i da bi (materijal) trebalo da bude pod zaštitom".

Ubrzo potom 2.750 tona tovara je premešteno u Skladište 12 u luci, gde je ostao dok nije eksplodirao ove nedelje, ubivši najamanje 154 ljudi, povredivši preko 5.000 i pričinivši veliku štetu.

Libanska LBC TV je izvestila da je u oktobru 2015. vojska intervenisala kada je saznala da ništa nije preduzeto.

Vojna obaveštajna služba poslala je eksperta koji je testirao materijal i utvrdio da su nivoi azota 34,7 procenta što se smatra visoko eksplozivnim stepenom, javila je ta televizija.

Vojska je obavestila carinu da bi hemikalije valjalo hitno ukloniti, sugerišući na izvoz.

Carina se potom opet obratila sudiji za hitne slučajeve.

Tri vojna i bezbednosna zvaničnika nisu se odazvala na pozive i poruke Asošiejted presa da komentarišu ili potvrde ove izveštaje.

Šef uprave carina Badri Daher koji je sada u pritvoru, kao i njegov prethodnik, rekao je AP-u pre pritvaranja da su od 2014. do 2017.godine on i njegov prethodnik poslali šest pisama sudiji upozoravajući da su zalihe opasne i tražeći odluku da se tovar ukloni i proda.

Odgovor nikad nije dobio ali smatra da je ispunio svoju dužnost da upozori vlasti na opasnost.

Ranije ove godine državna bezbednost je nakon provere zaliha u izveštaju na pet strana navela da se moraju ukloniti i da amonijum-nitrat može da eksplodira i da ga teroristi mogu ukrasti jer jedan zid skladišta ima rupu i kapija je otvorena.

Tokom tog perioda Liban je imao četiri premijera uključujući odnedavno aktuelnog Hasana Diaba, a uz to je sastav vlade često menjan.

Godine 2013. kada je brod pristao predsednik je bio Mišel Sulejman, a potom dve godine nije bilo predsednika i na kraju je u oktobru 2016. izabran Mišel Aun.

Decenijama Libanom dominiraju iste političke elite među njima vojni zapovednici i komandiri milicija iz građanskog rata.

Vladajuće frakcije koriste javne institucije da nagomilaju bogatstvo pomognu svojim pristalicama, a na korupciju se ne obraća pažnja.

UN su sinoć rekle da će razmotriti zahtev da se pokrene međunarodna istraga o eksploziji koja je razorila Bejrut ali da takav zahtev nisu primile od Vlade Libana.

Predsednik Aun koji, kako je rekao u petak, od 20. jula zna za opasne hemikalije, i vođa uticajne ekstremističke proiranske organizacije Hezbolah čiji saveznici dominiraju u Vladi Hasan Nasralah, odbacili su pozive na takvu istragu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 580 idi na stranu