Sve više zaraženih u Japanu, u jednom delu proglašeno vanredno stanje

Japan neće ponovo uvesti vanredno stanje uprkos velikom broju slučajeva koronavirusa, izjavio je premijer Šinzo Abe.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2020.

07:21

Sve više zaraženih u Japanu, u jednom delu proglašeno vanredno stanje
Ilustracija: Getty Images/ Sergio Flores

U Japanu je u protekla 24 sata potvrđeno 1.358 novih slučajeva korona virusa, a četiri osobe su preminule od posledica infekcije, prenosi Rojters.

U zemlji je zaraženo 42.975 ljudi, a od početka pandemije korona virusa umrlo je ukupno 1.037 osoba. Od novozarženih 263 osobe su iz Tokija, a 196 iz Osake.

Iako broj zaraženih koronavriusom raste, premijer Šinzo Abe izjavio je da ne planira da ponovo uvede vanredno stanje jer je, kako je rekao, situacija mnogo drugačija nego u aprilu.

"Ne nalazimo se u situaciji koja zahteva uvođenje vanrednog stanja, ali bićemo u visokoj pripravnosti", rekao je Abe.

On je naveo da Japan ima vise od 20.000 kreveta za obolele od korona virusa i 2.500 kreveta za ozbiljne slučajeve, a da zdravstveni sistem nije pod pritiskom. Guverner centralne japanske prefekture Aiči objavio je danas vanredno stanje u tom regionu zbog porasta broja slučajeva korona virusa.

Guverner Hideaki Ohmura zatražio je danas od firmi i prodavnica da uopšte ne rade ili da se zatvore ranije i pozvao gradjane da ostanu kod kuće uveče.

Ta mera će biti na snazi do 24. avgusta, vreme koje se podudara sa praznikom Obon kada su inače zatvorene škole i mnoge firme. Prefektura Aiči uključuje i grad Nagoju gde je sedište japanskog proizvodjača automobila Tojote.

Guverner je rekao da broj potvrdjenih slučajeva korona virusa raste u Aičiju od sredine jula stopom od 100 i više dnevno. Pre toga je bilo dužih perioda u toj prefekturi kada nije bio prijavlljen ni jedan novi slučaj zaraze virusom.

Japanska vlada je u aprilu pozvala na socijalno distanciranje i zatvaranje poslovanja, ali te mere su postepeno ukidane. U Japanu ima gotovo 42.700 potvrdjenih slučajea korona virusa i oko 1.000 umrlih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: