Alarmantno u Sarajevu, ili nije? Ni najodgovorniji nisu saglasni

Situacija u vezi s koronavirusom u Kantonu Sarajevo je alarmantna, poručuje direktorka KCUS-a Sebija Izetbegović.

Izvor: Klix

Četvrtak, 06.08.2020.

18:11

Alarmantno u Sarajevu, ili nije? Ni najodgovorniji nisu saglasni
Ilustracija: Deposit photos/ozimicians

Nekoliko sati kasnije Krizni štab Ministarstva zdravstva KS poručuje da situacija nije zabrinjavajuća.

Prema podacima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, jutros je u jedinom izolatorijumu na području Kantona Sarajevo bilo hospitalizovano 88 pacijenata. U izjavi za portal Faktor, prof. dr. Izetbegović je kazala da su Podhrastovi već prepunjenih kapaciteta.

"Stanje u Sarajevu je alarmantno. Samo KCUS vodi brigu o obolelima od koronavirusa kojim treba hospitalizacija“, kazala je pa dodala kako od februara nije napravljen dodatni izolatorijum. Na Građevinskom fakultetu u Sarajevu upravo Izetbegovićeva je otvorila privremeni izolatorijum na početku pandemije, podseća Kliks.

Ko je (ne)odgovoran za to što u Sarajevu nema dovoljno kreveta za bolesnike?

U međuvremenu taj izolatorijum je iseljen, a prostor vraćen fakultetu. Od tada, odgovornost za uspostavljanje novog izolatorija je prebačena na Zavod za javno zdravstvo KS i Opštu bolnicu. Iako je Opšta bolnica od KCUS-a tražila objekat Vaskularne hirurgije kako bi uspostavili svoj izolatorij, taj zahtev je odbijen.

Sada Opšta bolnica ima rok do 1. oktobra da uspostavi novi izolatorijum u krugu bolnice, dok je premijer KS Mario Nenadić poručio da kanton može u roku 24 sata uspostaviti izolatorij u nekom od objekata u vlasništvu kantona poput Zetre, Skenderije i sl.

I dok sa KCUS-a na sedmičnom nivou "dižu paniku" da će nestati slobodnih kreveta u izolatorijumu, piše Kliks, i da će doći do pucanja u zdravstvu, iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo baš danas poručuju da situacija nije zabrinjavajuća jer nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

"Otprilike imamo sedmični rast od 10 posto. Na sedmičnom nivou imamo linearni rast broja obolelih, nemamo eksponencijalni rast, to bi značilo da svaki dan imamo stopostotni rast. Situacija još nije zabrinjavajuća", kazala je epidemiološkinja Anisa Bajramović.

Da li je sada situacija alarmantna ili nije, odnosno da li uopšte nije zabrinjavajuća malo kome je jasno. Ono što je sigurno jeste da nadležni u ministarstvima, kliničkim centrima, bolnicama i domovima zdravlja u kontinuitetu drže građane zbunjenima svojim oprečnim informacijama u javnosti, zaključuje portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: