"Sada je prelomni trenutak"

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da postoji tendencija blagog pada kada je reč o epidemiji koronavirusa, ali da će taj virus još dugo biti prisutan.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.08.2020.

16:19

TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/bs

Zbog toga, poručuje, moramo naučiti da živimo sa njim, pridržavajući se propisanih mera.

Tiodorović je, posle sednice kriznog štaba u Nišu, rekao da se može reći da su građani ozbiljnije i disciplinovanije prihvatili propisane mere nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

"Nalazimo se u situaciji da je sada prelomni trentak kada ćemo, kao građani, kao ljudi koji se svesno bore protiv jedne teške bolesti, pokazati solidarnost, spremnost, disciplinu i odgovornost i budemo li tako nastavili, mislim da ćemo se naći na dobrom putu da oboljenje svedemo na sporadičnu pojavu. To nam je cilj", istakao je Tiodorović.

Naveo je da će virus još dugo biti prisutan i poručio da moramo naučiti da, pridržavajući se propisanih mera, živimo sa njim i funkcionišemo na polju ekonomije, kulture, sporta, škola... svega onoga što čini život.

Istakao je da ćemo, ukoliko to uspemo, biti na dobrom putu da budemo sigurniji i spremniji za sve situacije koje su pred nama, te dodao da je štab danas potvrdio potrebu da se te mere moraju sprovoditi do kraja.

Tiodorović je rekao da su građani navikli da epidemija, kao što je to slučaj kod gripa, traje dva-tri meseca i da je posle toga mirnije, ali da je ovde reč o mnogo većem problemu, virusu koji je daleko izdržljiviji.

"Izdržljiviji je zato što pronalazi osetljive ljudske organizme i jedino na taj način može da preživi i zato je važno da mu onemogućimo da pronađe osetljiv sledeći organizam u kome će se održati", dodao je Tiodorović.

Ponovio je da treba omogućiti građanima da uživaju u životu, da zemlja normalno ekonomski funkcioniše, da funkcionišu kulturne i sportske manifestacije...,ali uz strogu primenu propisanih mera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: