UN najavile povećanje pomoći za Liban nakon eksplozije

UN su javile da povećavaju hitnu pomoć Libanu posle eksplozije koja je razorila Bejrut.

Izvor: Beta

Sreda, 05.08.2020.

21:51

UN najavile povećanje pomoći za Liban nakon eksplozije
EPA/SALVATORE DI NOLFI

One pozivaju međunarodnu zajednicu da stane uz libanski narod koji je velikodušno primio hiljade palestinskih i sirijskih izbeglica godinama.

Zamenik portparola UN Farhan Hak rekao je danas da je među hiljadama povređenih u eksploziji u luci u Bejrutu preko 100 zaposlenih u UN i njihovih članova porodice, a da su među preko 100 poginulih dva člana porodice službenika UN.

On je rekao da sue 22 člana mirovnih snaga UN u Libanu među povređenim. Jedan od brodova UN pomorskih snaga koji je bio usidren u luci je oštećen, a mirovnjaci koji su bili na njemu su povređeni, "neki od kojih ozbiljno".

"Očekujemo da će šteta naneta luci znatno pogoršati ekonomsku situaciju i situaciju sa hranom u Libanu koji uvozi oko 80-85 odsto svoje hrane", rekao je Hak.

Humanitarna kancelarija UN takođe očekuje da će to uticati na sposobnost UN da dostavi pomoć Siriji zato što je luka u Bejrutu korišćena za slanje pomoći u tu zemlju.

Mirovnjaci UN i zaposleni u toj organizaciji u Libanu pomažu u hitnom odgovoru i stručnjaci su na putu da pomognu operacije spasavanja i potrage, da sprovedu brze procene situacije na terenu i pomognu da se koordinišu aktivnosti, rekao je Hak.

Glavni prioritet UN je da se pomogne postojećim bolnicama a Svetska zdravstvena organizacija radi blsko sa libanskim ministarstvom zdravlja da proceni bolničke kapacitete u Bejrutu, njihovu funkcionalnost i potrebe za dodatnu podršku, posebno u jeku pandemije Kovida-19, dodao je on.

Rekao je da se takođe procenjuju humanitarne potrebe i potebe za smeštajem posle eksplozije kao i da UN razmatraju sve opcije da nađu način da se pruži finansijska pomoć potrebna za tekuće operacije.

"Obzirom na obim štete izgleda da će biti potrebe za dodatnom međunarodnom pomoći Libanu", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: