Španija prešla psihološku granicu od 300.000

Madrid -- Broj zaraženih koronavirusom u Španiji je premašio psihološku granicu od 300.000, dok regionalne vlade pokušavaju da suzbiju oko 500 žarišta širom zemlje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos
Foto: Tanjug/AP Photo/Alvaro Barrientos

U poslednja 24 sata potvrđeno je 1.178 novih slučajeva, pa je ukupan broj obolelih od početka pandemije dostigao 302.814, saopštilo je ministarstvo zdravstlja.

U poslednjih nedelju dana preminule su 34 osobe, čime je ukupni broj žrtava porastao na 28.498.

Španija, koja ima 47 miliona stanovnika, od marta je bila jedna od evropskih zemalja najviše pogođenih pandemijom i u kojoj je vanredno stanje trajalo govoto sto dana, prenosi Hina.

Nakon okončanja vanrednog stanja stanovnici se slobodno kreću, što je u nekim slučajevima dovelo do novih slučajeva zaraze, posebno tokom većih porodičnih druženja, popularnih u Španiji, kao i tokom noćnih zabava.

Poslednjih dana je najviše inficiranih u severoistočnim pokrajinama Aragon, Katalonija, u glavnom gradu Madridu i okolini, kao i u južnoj pokrajini Andaluziji.

Tamošnje vlade su ograničile rad noćnih klubova i pooštile novčane kazne za lokale koji ne poštuju mere ali i za stanovnike koji se zateknu na ulicama bez maske na licu, s obzirom na to da je njihovo nošenje obavezno.

strana 1 od 580 idi na stranu