Srbija i druge zemlje nude pomoć Libanu - grad sravnjen kao posle rata, mnogi ostali pod ruševinama FOTO

Više zemalja sveta ponudilo je pomoć Libanu zbog stravičnih eksplozija koja se sravnile luku u Bejrutu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.08.2020.

07:22

Srbija i druge zemlje nude pomoć Libanu - grad sravnjen kao posle rata, mnogi ostali pod ruševinama FOTO
Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Republike Liban Mišelu Aunu, u kojem se, između ostalog, kaže:

"Primite iskreno saučešće povodom katastrofalne eksplozije u Bejrutu, u kojoj je stradalo mnogo ljudi.

Duboko su nas potresli snimci stravične nesreće i u ovim bolnim trenucima mi, u Srbiji, delimo tugu sa prijateljima u Libanu, uz duboko saosećanje sa porodicama poginulih. Naše misli su sa povređenima i, uveren da ćete im Vi i libanska država pružiti svu pomoć i podršku, upućujem im želje za brz oporavak.

Srbija je spremna, da, ako je potrebno i u okviru svojih mogućnosti, pruži pomoć u otklanjanju posledica razaranja glavnog grada Libana", navodi se u telegramu predsednika Vučića. Iran je spreman da pomogne Libanu u svakom mogućem smislu, poručio je iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif, nakon jučerašnje stravične eksplozije u blizini centra Bejruta u kojoj je poginulo najmanje 78 a povređeno oko 4.000 ljudi.

"Naše misli i molitve su s velikim i snažnim narodom Libana", napisao je Zarif na svom Tviter nalogu.

On je istakao da je Iran kao i uvek u potpunosti spreman da pruži svu neophodnu pomoć i poručio Libanu da ostane čvrst.

Egipatske piramide i Burž Kalifa u bojama libanske zastave

Foto: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla
Posle stravičnih eksplozija koje su juče uzdrmale Bejrut, u znak počasti brojnim žrtvama, egipatske piramide i zgrada Burž Kalifa sinoć su bile u bojama zastave Libana.

Egipćani su tako na jedinstven način odali počast svim žrtvama koje su stradale u Bejrutu.

Istim povodom, bojama libanske zastave osvetljena je u Dubaiju i Burž Khalifa, najviša zgrada na svetu, prenosi Kliks.ba.

Prema dosasašnjim podacima, u Bejrutu je poginulo najmanje 78 ljudi, dok je povređeno oko 4.000.

Džonson: Britanija spremna da pomogne Libanu na svaki način

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je njegova zemlja spremna da pruži svu moguću podršku i pomoć Libanu i Bejrutu nakon stravične eksplozije u lučkom području.

"Slike i video snimci iz Bejruta večeras su šokantni", napisao je Džonson na Tviteru, prenosi Rojters.

"Sve moje misli i molitve su sa onima koji su pogođeni ovim strašnim incidentom. Velika Britanija je spremna da pruži podršku na bilo koji način, uključujući britanske državljane koji su se tu zadesili", dodao britanski premijer.

U eksploziji je život izgubilo najmanje 78 ljudi, a povređeno oko 4.000.

Francuska šalje medicinsku pomoć i ekipe civilne zaštite u Bejrut

Francuska će poslati ekipe civilne zaštite i "nekoliko tona medicinske opreme" u Bejrut, glavni grad Libana u kojem je najmanje 78 osoba poginulo i skoro 3.700 povredjeno u eksplozijama u luci.

"Lekari hitne pomoći će takodje otići u Bejrut što je pre moguće kako bi pomogli u bolnicama", objavio je francuski predsednik Emanuel Makron na Tviteru.

On je dodao da je Francuska već uključena u pružanje pomoći.

Rusija šalje pet aviona sa mobilnom bolnicom i lekarima

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije šalje u Bejrut mobilnu bolnicu sa lekarima radi pružanja pomoći nastradalima u eksploziji, piše Sputnjik.

"Avionima Ministarstva za vanredne situacije Rusije biće poslata mobilna bolnica, lekari, spasioci, stručnjaci (ruske službe za fitosanitarni nadzor) Rospotrebnadzora sa laboratorijom za otkrivanje nove koronavirusne infekcije“, saopštili su u Ministarstvu, dodavši da će biti poslato ukupno pet aviona.

Ministarstvo za vanredne situacije je naglasilo da će stručnjaci poneti sa sobom odela i sredstva zaštite uzimajući u obzir epidemiološku situaciju sa virusom korona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: