Severna Makedonija produžila vanrednu situaciju na granicama zbog migranata

Vlada Severne Makedonije produžila je danas kriznu situaciju na južnoj i severnoj granci za još 30 dana.

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images/Chris McGrath
Getty Images/Chris McGrath

Oni su se na taj potez odlučili zbog povećanog ulaska i tranzita migranata i zbog opasnosti od širenja pandemije kovida 19.

Kako se navodi u saopštenju sa 79. sednice, nova odluka o uvođenju vanredne situacije na tom delu teritorije je doneta na osnovu zaključaka Upravljačkog komiteta za koordinaciju i upravljanje sistemom za upravljane krizama.

Tom odlukom se, kako se navodi, aktivira Glavni štab pri Centru za upravljanje krizama, koji će biti u stalnom zasedanju i koji je zadužen da napravi akcioni plan za prevenciju i borbu sa ulaskom i tranzitom migranata kroz Severnu Makedoniju, kao i potpun pregled raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa za koordinirano delovanje.

Vlada u Skoplju dodaje da su svi organi državne uprave tom odlukom zaduženi da preduzmu mere i aktivnosti u skladu sa propisima za upravljanje krizama.

Kriznu situaciju na južnoj i severnoj granici makedonski parlament je uveo 2015. godine na početku takozvane migrantske krize, što je omogućilo angažovanje i vojske u tim pograničnim područjima u sprečavanju migrantskog talasa.

strana 1 od 212 idi na stranu