"Neozbiljne procene o broju preminulih, svi treba da budemo ujedinjeni protiv kovida"

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, komentarišući lekare "Ujedinjene protiv kovida", da razume frustriranost lekara, ali da moramo svi zajedno da se borimo.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 05.08.2020.

15:46

FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC / an

"U Italiji su, recimo, lekari pokrenuli tužbu protiv premijera Kontea jer nije na vreme uveo restriktivne mere. U Austriji su podneli tužbu jer su uvedene restriktivne mere. Dakle, dve potpuno suprotne stvari na koje se ljudi žale, tako da nije to samo specifičnost Srbije. Ja razumem frustraciju i mogu da kažem da je delim. I meni je ovaj jul sigurno bio jedan od najtežih meseci u životu. Nismo ovo očekivali, iznenadilo je nas, ali i čitav svet. Dali smo sve od sebe i čini mi se da smo se dobro borili", rekla je premijerka.

Dodala je da misli da smo danas svi spremniji jer smo se svi zajedno uključili u borbu.

Doktor Predrag Kon je rekao da nema dileme da su svi lekari na istoj strani.

Premijerka kaže i da je potpuno neozbiljna i činejnično i naučno osporiva izjava profesora higijene na Medicinskom fakultetu u Beogradu Gorana Belojevića o tome da je u Srbiji broj zaraženih koronavirusom 128.000, dok je, prema njegovoj proceni, 5.000 preminulo od posledice virusa.

Na pitanje kako komentariše izjave pojedinih lekara o potrebi da se ispravi statistika kada je reč o podacima o zaraženima, aktivnim slučajevima i preminulima od posledica virusa kovid, da ne bi ostala mrlja i na epidemiolozima i na preventivnoj medicini, Brnabićeva kaže da u Srbiji ukupno ima registrovano 27.033 zaražena koronavirusom, te da ne zna na osnovu koje računice je napravljena procena da imamo 128.000.

"Videla sam izjavu. Meni je neverovatno da imamo 5.000 preminulih od posledica virusa. Ne znam na osnovu koje računice neko procenjuje da imamo 128.000 potvrđenih, ali bih htela da vidim u tom slučaju i računicu za čitav svet, pa da vidim kako Srbija stoji u tome", kazala je Brnabićeva.

Dodala je da je sigurno da je u Srbiji broj zaraženih veći u odnosu na broj potvrđenih, ali kako je navela, nije sigurna da se "odokativnom metodom" može zaključiti koliki je taj broj.

"Volela bih da vidim kakvi su podaci uvaženom profesoru za čitav svet i pojedine zemlje. Ja nemam ideju kako je mogao da dođe do tih cifara", naglasila je Brnabićeva i dodala da je i ukupan broj preminulih u prethodnom periodu od drugih bolesti daleko od 5.000.

"Mislim da su neozbiljne takve špekulacije, koje mogu naučno da se ospore, ali to nije moj posao", zaključila je premijerka.

Doktor Predrag Kon je takođe rekao da procena profesora Belojevića nije realna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: