"Prelazimo iz nepogodne u nesigurnu situaciju"; "Razumem frustraciju" VIDEO

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 održava od 15 sati konferenciju za medije, a prenos možete pratiti na sajtu B92.net kao i na televiziji B92.

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2020.

13:12

Printskrin TV B92

Na konferenciji se obraća premijerka Srbije Ana Brnabić.

Procenti nam se polako smanjuju i pritisak na naš zdravstveni sistem slabi, istakla je premijerka Ana Brnabić, saopštavajući izveštaj sa podacima u prethodna 24 sata.

Kako je rekla, u jesen ulazimo spremniji nego narednih meseci.

Danas je počeo obilazak postojeće 22 PCR laboratorije širom Srbije za koronavirus, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije.

"Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu", dodala je ona.

Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.

Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici, preneo je Tanjug.

"Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbje. U ponedeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podakata i preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija. Podižiemo kapacitete za PCR testiranje što je ključ borbe protiv koronavirusa."

Dr Predrag Kon rekao je da se epidemiloška situacija blago popravlja i da je postepeno pražnjenje bolnica.

"Prati se broj pregleda u Beogradu i tu se jasno vidi smanjenje u odnosu na prošlu."

"Subotom i nedeljom se smanjuje broj onih koji se javljaju, pa je utisak da dolazi do povećanja. Navika je da se kod lekara ide posle vikenda."

Epidemiolog Kon je rekao da su mere i dalje obavezne.

"Imamo prelazak iz jasno nepogodne u nesigurnu situaciju", rekao je Kon.

Brnabićeva: Razumem frustraciju i delim je

Pritnskrin B92 TV
O peticiji lekara za smenu Kriznog štaba Ana Brnabić kaže da bi o njihovom nezadovoljstvu morali da budu govore ti lekari.

"Frustracije vidimo širom sveta. U Italiji su podneli privatnu tužbu zbog premijera Kontea jer nije uveo mere u određenoj oblasti... Ja razumem frustraciju i mogu da kažem da je delim. I nama je juli bio jedan od najtežih meseci u životu. Iznenadilo je čitav svet. Mi smo dali sve od sebe i borili se. Mi sad mnogo spremniji dočekujemo jesen", rekla je Brnabićeva.

Navela je da su na listi lekari koji su otišli iz Srbije i možda ne mogu dobro da znaju kako funkcioniše naš zdravstveni sistem.

"Mi ćemo otvarati još kovid-laboratorija, otvorićemo još dve kovid-bolnice."

"Mere će biti ukidane postepeno, maske ostaju"
Prinskrin B92 TV
Dr Kon rekao je o lekarima Ujedinjenim protiv kovida: Mi smo na istoj strani.

Jasni kriterijumi za škole

"Slušala sam pažljivo ministra Šarčevića. Težim da damo jasne kriterijume kako će školske uprave da rade, ne da damo modele pa sami da odluče. Dala bih jasne kriterijume. Onlajn nastava je nešto što je dobro funkcionisalo, dalo dobre rezultate, to je rezultat svega što smo radili na digitalizaciji obrazovanja. Mislim da smo bili jedina zemlja u Evropi koja ni dan nastave nije izgubila tokom pandemije", rekla je premijerka Brnabić.

Radimo na uvođenju dodatnih digitalnih udžbenika, dodala je.

Preporuke još nisu napravljene, jedna od opcija je 15 učenika u odeljenju.

Zaraženo dete ne treba da se pojavljuje u školi, temperatura treba da se meri svakog jutra, objašnjavao je Kon. "Mislim da je predsednik Vučić rekao da ćemo biti u prvih 20 zemalja u redu za vakcinu. Ne možemo je, naravno, dobiti pre nego što je završena. Svako ko ima zdrav razum, može da razume šta je predsednik hteo da kaže", rekla je Brnabićeva.

Procene kada je u pitanju ova bolest pokazale su se prilično nezahvalne. Kada je predsednik Vučić najavio smirivanje pika za dvadesetak dana, mislio je najverovatnije u momentu kada je razmatran policijski čas.

"Jedina obaveza koja sada postoji je nošenje maski i da se ne okupljamo preko 10. Dalje pooštravanje tih mera nije ni logično ni korisno. Da li ćemo izaći iz ovoga za tri ili šest nedelja, izaći ćemo. Ali, da li ćemo spustiti do nule, skeptičan sam", rekao je Kon i dodao:

"Polazak dece u školu je najznačajniji događaj i apsolutni prioritet."

Brnabićeva je istakla da se predsednikove izjave prate selektivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: