Raskol između Trampa i struke dok broj mrtvih nastavlja da raste

U Americi je više od 4,7 miliona ljudi obolelo od koronavirusa, ali je broj novozaraženih prošle nedelje pao za 8,8 odsto u odnosu na nedelju pre toga.

Izvor: Glas Amerike

Utorak, 04.08.2020.

16:17

Raskol između Trampa i struke dok broj mrtvih nastavlja da raste
Getty Images/Tasos Katopodis

Međutim, u istom periodu broj smrtnih slučajeva porastao je za 24 odsto, prenosi televizija ABC pozivajući se na interna dokumenta Federalne agencije za vanredne situacije.

Dok se zaraza širi, produbljuju se i podele između predsednika Donalda Trampa i radne grupe Bele kuće za kovid 19.

Predsednik Tramp i vodeći ekspert za zarazne bolesti doktor Entoni Fauči iznose različite stavove o pandemiji koronavirusa, koja je odnela više od 155.000 života u Americi.

"U pojedinim državama postoji isti pritajeni rast kada je reč o procentu pozitivnih slučajeva”, upozorio je Fauči.

"Virus se povlači. Situacija u žarištima na jugu i zapadu se polako poboljšava”, tvrdi Tramp.

Tramp je prethodno prvi put javno kritikovao koordinatorku radne grupe Debru Birks, koju je na Tviteru nazvao patetičnom, nakon što je protekle nedelje upozorila da pandemija ulazi u novu fazu. Prema novim podacima, dnevni bilans novozaraženih je prvi put od 4. jula ispod 50.000, ali interna dokumenta Federalne agencije za vanredne situacije, kako prenosi televizija ABC, pokazuju da je broj smrtnih slučajeva porastao za 24 odsto.

Najveća stopa pozitivnih slučajeva je trenutno u Misisipiju, gde je 21 odsto testiranih bilo zaraženo koronavirusom, dok su odeljenja za intenzivnu negu u bolnicama puna, prenosi Glas Amerike.

Sa problemima se suočavaju i škole. U Džordžiji - gotovo 300 nastavnika je na bolovanju, nakon što je jedan okrug od njih zahtevao da se vrate u učionice.

"Veoma je teško usredsrediti se na sadržaj, na posao, zbog aktuelne debate o zdravstvenoj situaciji”, kaže jedan od nastavnika.

U Merilendu, guverner je ukinuo odluku školskog okruga kojom se zabranjuje otvaranje privatnih škola do najranije prvog oktobra. Tim potezom otvara se put za povratak đaka, među kojima je i predsednikov sin, u učionice.

"Moramo da budemo fleksibilni. Jedno rešenje ne može da se primeni na sve”, poručio je doktor Entoni Fauči, komentarišući pitanje otvaranja škola na jesen.

U međuvremenu, za sve zaposlene u Beloj kući sada je obavezno povremeno testiranje na koronavirus. Predsednikovi bliski savetnici i dalje se testiraju dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: