Ko je vanrednu situaciju pokušao da iskoristi za vanredno bogaćenje?

Epidemiološka situacija u Italji je pod kontrolom, a vlasti se sada koncentrišu na one koji su vanrednu situaciju pokušali da iskoriste za bogaćenje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2020.

13:42

Ko je vanrednu situaciju pokušao da iskoristi za vanredno bogaćenje?
Ilustracija: EPA/Oliver Hoslet

Među njima su i malverzacije u vezi sa izgradnjom kovid bolnica u Napulj, Salernu i Kaserti, na jugu zemlje.

Istražuje se i podižu prve optužnice protiv osoba umešanih u malverzacije u vezi sa gradnjom bolnica i potrošnjom 18 miliona evra.

Kako piše dnevni list “Il Fatto Quotidiano” u malverzacije u vanrednoj situaciji umešani su lokalni i regionali političari, među kojima i bliski saradnici predsednika regije Kampanja, Vinćenca De Luke, koji je poznat javnosti po svojim oštrim upozorenjima i pretnjama onima koji nisu poštovali mere zaštite u toku karantina.

Tako sada italijansko tužilaštvo istražuje i na severu u Udinama nabavku medicinskih maski u vreme karantina gđe se, nakon vanredne situacije i prvih sabiranja troškova pokazalo da su nameštani tenderi za javnu nabavku, da su dostavljene maske sumnjivog kvaliteta, i da se spekulisalo sa cenama maski od 1, 5 do gotovo 4 evra po komadu, pomnoženo sa milionskim porudžbinama pokazuje prave razmere neovlašćene zarade. Vlasti takođe istražuju i troškove izgradnje kovid bolnice na milanskom sajmu gde je “slupano” 17 miliona evra, a lečeno tek 25 pacijenata.

U samom vrhu skandala i istraga, ne po sumi novca, već pre svega po moralnoj odgovornosti, je umešanost predsednika regije Lombardija, Atilia Fontana sa porodicom u pokušaj zarade na maskama.

Lombardija ja industrijski centar Italije i najbogatija pokrajina, a u toku pandemije kovida 19, razmere zaraze su ovu pokrajinu gotovo bacile na kolena.

Fontana je do sada u svakom javnom nastupu davao različite verzije, pa je na kraju shvatio ili ga je neko savetovao da je najbolje da ćuti, pa se pod izgovorom bolesti, povukao iz javnog zivota.

Ali tužilastvo nastavlja istragu, pa je otišlo i dalje od utvrđivanja činjenica oko pokušaja zarade od 250 hiljada evra na maskama, pa sada istražuje i bankovni račun Fontane u Švajcarskoj gde predsednik regije ima 5 miliona..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: