"Dovoljna je obična šibica i planeta će eksplodirati"

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko u predizbornom obraćanju poručio je da planeta klizi u propast i da bi mogla da eksplodira u svakom trenutku.

Izvor: Sputnjik

Utorak, 04.08.2020.

12:10

Foto: Tanjug/AP Photo/Sergei Grits, File

"Naša planeta postepeno, ali sigurno klizi u propast. Čini se da je dovoljno zapaliti običnu šibicu i planeta će eksplodirati", rekao je Lukašenko, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je "najgore što su međunarodno-pravni i multilateralni politički instrumenti regulisanja, kojima su se tako ponosili tokom Hladnog rata, u stvari postali anahronizmi, koje niko ne uzima u obzir".

"Nažalost, ispostavilo se da svetske vladajuće elite nisu u stanju da razviju nove instrumente", rekao je Lukašenko.

Beloruski lider je naglasio da svet postaje sve nestabilniji i nepredvidljiviji.

"Osnovna nesaglasja između država i saveza nakupljena tokom poslednjih decenija prelaze u kritičnu fazu sukoba. U poslednje vreme nijedan od najvažnijih međunarodnih problema nije bio rešen", istakao je Lukašenko tokom obraćanja narodu i parlamentu.

Prema njegovim rečima, integracione strukture u svetu prolaze kroz sistemsku krizu, a neke su u suštini nestale i postoje samo na papiru.

"Ceo svet je utonuo u haos trgovinskih ratova, nacionalnog protekcionizma, političkih i informacionih sukoba. Integracione strukture u svetu prolaze kroz sistemsku krizu, a neke su u suštini nestale i postoje samo na papiru. Najmoćniji pokazatelj tog procesa u EU je 'Bregzit', kao i sve veće nesuglasice između stare i nove Evrope u savezu. Raste napetost u vojnoj sferi, što dovodi do novog kruga trke u naoružanju", zaključuje Lukašenko.

U Belorusiji danas (4. avgusta) počinje prevremeno glasanje na izborima za predsednika Belorusije i trajaće do 8. avgusta. Predsednički izbori u Belorusiji održaće se 9. avgusta. Za najvišu državnu funkciju kandidovalo se pet kandidata. Lukašenko se kandiduje za šesti mandat. Trenutno je u ovoj zemlji predizborna kampanja koja će trajati do 8. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: