"Albanci uopšte nemaju podršku SAD kao što misle"

Poseta kosovskog koordinatora za razgovore sa Srbijom Skendera Hisenija Vašingtonu delovala je komično, ocenjuje direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/STRINGER
Foto: EPA-EFE/STRINGER

"Situacija u kojoj Hiseni poziva SAD da učestvuju u razgovoru je više nego smešna. Niti Hiseni organizuje razgovore, niti je on taj koji može ikoga da zove. Niti SAD treba neko da zove. Bez SAD je nemoguće sklopiti dogovor. Sve je to delovalo komično", rekao je Miletić za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, SAD ne pridaju preveliki značaj dijalogu koji se vodi pod okriljem EU, niti insistiraju da učestvuju u njemu.

Prate ga sa distance, a predstavnici Albanaca nemaju tu podršku koju neprestano očekuju i na koju računaju.

Fotografija nakon sastanka sa izaslanikom Stejt departmenta za Balkan Metjuom Palmerom, koja je slikana ispred Kapitol hila, može da ukaže na to da sastanak u Vašingtonu nije bio formalnog karaktera, ocenjuje Miletić.

Imajući u vidu da je Stejt department daleko od mesta na kome su se Hiseni i Palmer fotografisali, postoji sumnja da je sastanak održan u formalnom karakteru u Palmerovoj kancelariji, te da "možda Palmer ima neku skrivenu agendu za Albance, koju saopštava u četiri oka", ukazuje on.

Miletić smatra da je vrlo moguće da Palmer nije imao odobrenja za formalan sastanak, pa nije nemoguće da su se onda sreli neformalno, jer se poznaju odranije, a verovatno su intervenisali albanski lobisti.

Miletić je ukazao da se Palmer do sada nigde nije zvanično oglasio povodom ovog sastanka.

"Hiseni intepretira Palmerovu izjavu i objašnjava kako Amerika podržava pregovore", ukazao je Miletić.

"Mi dobro znamo Palmerove nastupe kada je u Prištini na univerzitetu proklamovao da su oni na pravom putu i da je samo pitanje trenutka kad će Srbija da prizna prostor Kosova i Metohije. Znamo da je njegovo delovanje u regionu uvek bilo tiho. Blago priča, tako se postavlja, a vrlo oštre i negativne poruke uvek šalje", podsetio je on.

Miletić kaže, da pošto je Palmer neko koga Albanci odlično poznaju, i pošto je skrajnut dolaskom Ričarda Grenela, onda su mu našli posao da se vidi sa Hisenijem.

Smatra da Priština posetom pokazuje da zapravo traži dodatni oslonac.

"Očigledno da ne znaju šta rade, i da pokušavaju da se opravdaju što su dezavuisali Grenela, to što su na neki način ugrozili odnos sa SAD admiinistracijom, jer ako je neko lupao šamare Trampu i njegovoj administraciji, to su bili Albanci u ovom procesu", podseća Miletić.

Takođe, kroz susret Hisenija i Palmera vidimo da je vreme ucenjivanja Srbije prošlo, kao i vreme kada su SAD bezrezervno podržavale Albance.

"Nikada se više neće vratiti ona politika SAD koja neće uvažavati Srbiju. Mnogo se geo političkih promena desilo, a i Srbija se značajno promenila. Činjenica da Pompeo nije hteo da se vidi sa njima, ukazuje da su u haosu. Ovo su signali i nemoći", rekao je Miletić

strana 1 od 91 idi na stranu