Najsavremenije oružje "made in" Kragujevac: Nova puška u rukama srpskih vojnika FOTO/VIDEO

Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm, koju je razvila i proizvodi kragujevačka “Zastava oružje”, nova je puška u naoružanju Vojske Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
 FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / SVETOZAR JOVIC / an
FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / SVETOZAR JOVIC / an

Reč je o najsavremenijem oružju koje je prilagodljivo za sve borbene situacije, jednostavne je konstrukcije, pogodno za rukovanje i prenošenje na bojištu, kao i za dejstvo iz i van oklopnih borbenih vozila, saopštilo je Ministarstvo odbrane.Srbije.

Modularna puška M19 u zavisnosti od zadatka i potrebe može koristiti cevi kalibra 7,62 mm ili kalibra 6,5 mm.

Ovim se prevazilaze i eventualno nastali logistički problemi, s obzirom na to da novi metak kalibra 6,5 mm nije trenutno rasprostranjen na svetskom tržištu.

Pouzdana je i ima mogućnost efikasnog uništavanja pojedinačnih i grupnih ciljeva na daljinama do 800 metara. Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da se na poligonima i strelištima uvere u njen kvalitet, pouzdanost, preciznost i ergonomičnost.

Opremljena je kompleksnim nišanskim sistemima - dnevnim i refleksnim optičkim nišanom, kao i termovizijskim nišanom, čime se znatno povećava efikasnost dejstva u noćnim uslovima, navodi se u saopštenju.

Temperaturni opseg funkcionisanja puške je od -30 stepeni do +50 stepeni.

U skladu sa savremenim trendovima automatskog oružja, puška ima integrisani poklopac sanduka i gornju oblogu gasne komore sa dugom "Picatinny“ šinom koja prihvata sve vrste optoelektronskih nišanskih sprava, kao i ručicu za zapinjanje zatvarača koja omogućava repetiranje i levom i desnom rukom.

Takođe, ima i regulator paljbe s leve strane rukohvata pogodan za rukovanje.

Kod ovih pušaka preklopni-teleskopski kundak ima podesiv naslon za obraz, zadnji rukohvat je ergonomski poboljšan i s prednjim rukohvatom omogućava čvršće i stabilnije držanje, posebno prilikom rafalne paljbe.

Dugme držača okvira je prošireno čime se olakšava vađenje i zamena okvira.

Posle svih ispitivanja, mehaničkih testova i testiranja u raznim meteorološkim uslovima, kao i provere pouzdanosti i izdržljivosti iz oba kalibra, postignuti rezultati su na izuzetno visokom i zavidnom nivou.

Modularna automatska puška M19 6,5/7,62 mm jedna je od brojnih sredstava naoružanja kojima se opremaju jedinice Vojske Srbije čime se povećavaju efikasnost i operativne sposobnosti jedinica, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

🆕Модуларна аутоматска пушка М19 6,5/7,62 мм, коју је развила и производи “Застава оружје”, нова је пушка у наоружању...

Posted by Министарство одбране и Војска Србије on Tuesday, August 4, 2020

 FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / ALEKSANDAR PETROVIC / an
FOTO TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / ALEKSANDAR PETROVIC / an

strana 1 od 232 idi na stranu