"Milošević u Kninu može da predstavlja samo sebe, ali ne Srbe"

Srpska koordinacija saopštila je da nije saglasna sa odlukom potpredsednika hrvatske vlade da ode na proslavu "Oluje" u Knin.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2020.

13:28

Foto: Depositphotos/tommasolizzul

Uz bolno sećanje na svoja stradanja i patnje doživljene tokom i nakon "Oluje", porodice žrtava, kao i prognani Srbi iz Hrvatske, izražavaju neslaganje sa namerom Borisa Miloševića da prisustvuje ovogodišnjoj proslavi "Oluje" u Kninu, saopštila je danas Srpska koordinacija.

To udruženje smatra da je učešće predstavnika Srba u Hravtskoj, Borisa Miloševića, u državnoj proslavi "Oluje" u Kninu neprihvatljivo i da je u funkciji "smokvinog lista" kojim bi se prekrila zločinačka strana te akcije u kojoj je izvršen masovan etnički progon Srba.

Ističu da učešće Miloševića u proslavi neće moći da izbriše činjenicu da je akcija "Oluja" udruženi zločinački poduhvat, koji je imao jasan cilj - trajni etnički progon Srba sa prostora tadašnje Republike Srpske Krajine.

Ocenjuju da je masovan etnički progon Srba u akciji "Oluja" bio državni projekat vlasti u Hrvatskoj, na čelu sa Franjom Tuđmanom, koji je sproveden na sistematski i brutalan način, odnosno javnim ubistvima civila, progonom, otimačinom, pljačkanjem, paljenjem i uništavanjem srpske imovine i javne infrstrukture.

"Danas u hrvatskom društvu preovladava neistina da su Srbi otišli jer nisu hteli da žive u Hrvatskoj, a ne da su proterani. Sve relevantne hrvatske političke stranke vide samo oslobodilačku stranu ''Oluje'' i ne pada im na pamet da postave pitanje njene zločinačke sadržine. Sve to ukazuje da je Hrvatska daleko od suočavanja s prošlošću i iole objektivnog sagledavanja događaja iz bliže i dalje istorije", naglašava se.

Podsećaju da je u akciji etničkog čišćenja "Oluja", ubijeno 1.834 osoba srpske nacionalnosti, od toga preko 1.200 srpskih civila od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina, kao i da je nestalo preko 1.800 osoba.

Takođe, podsećaju i da je proterano preko 250.000 Srba, zapaljeno preko 20.000 srpskih kuća i objekata, a preko 40.000 stanova u svojini Srba uzurpirano je i nikada nije vraćeno.

Kako navode, narednih desetak godina, Republika Hrvatska je preduzimala sistematske mere kako bi onemogućila povratak Srba, a za masovne ratne zločine počinjene u Oluji, u Hrvatskoj je pravosnažno danas osuđeno samo jedno lice.

Ističu da je pečat na patnje porodica žrtava i prognanih dao i Haški sud za ratne zločine, koji je konačnom drugostepenom presudom oslobodio hrvatske generale za udruženi zločinački poduhvat u "Oluji", iako je prvostepenom presudom osudio Gotovinu na 24 godine zatvora, a Markača na 18.

"Na taj način, pravda za porodice žrtava nije zadovoljena, već brutalno ismejana", ističu.

Podsećaju i da je Međunarodni sud pravde u svojoj odluci od februara 2015. godine, utvrdio da su se tokom i nakon operacije "Oluja", dogodili zločini nad civilima, koji bi mogli biti dela izvršenja genocida, "ali da nije dokazana specifična genocidna namera".

"Milošević u Kninu predstavlja samo sebe - ne Srbe iz Hrvatske"

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković - Palma ocenio je da Boris Milošević ide u Knin na proslavu genocida i najvećeg etničkog čišćenja od 2. Svetskog rata.

“Ovaj što ide na proslavu genocida i najvećeg etničkog čišćenja od Drugog svetskog rata u Knin, čije ime neću ni da pominjem, ide lično u svoje ime i dela svoje porodice koji su bili na strani i pod komandom Ante Gotovine za vreme Oluje, a njegova baba koju su ubili vojnici pod komandom Ante Gotovine se prevrće u grobu", izjavio je on.

Dodao je da Milošević u Kninu ne predstavlja srpski narod, i ocenio da se njegovim odlaskom u Knin ponovo ubijaju Srbi iz kolone.

"Da li je odlazak tog potpredsednika Vlade Hrvatske na proslavu Oluje u Knin, cena za funkciju koju je dobio. Da li se Srbi proterani iz Hrvatske koji su danas građani Srbije slažu sa tim potpredsednikom Vlade Hrvatske da zajedno sa Gotovinom slavi Oluju u Kninu? Odgovor je u stopostotnom procentu NE", izjavio je on i zapitao se dokle će "Brankovići" da nanose štetu srpskom narodu i Srbiji.

Marković je izjavio i da je Oluja nastavak Jasenovca, a današnja Hrvatska je nastavak ustaške Nezavisne Države Hrvatske iz Drugog svetskog rata, i da su etničko čistu Hrvatsku bez Srba ostvarili Franjo Tuđman i Ante Gotovina.

"Oluja je najveći genocid posle Drugog svetskog rata. To je jedina vojna i policijska operacija u događajima devedestih godina na prostoru bivše Jugoslavije koja ima sve elemente genocida, nameru, naređenje i izvršenje", rekao je on.

Dodao je da je Gotovini, koji je komandovao genocidom i etničkim čišćenjem, ubijanjem civila, staraca, dece, žena i izbeglica u koloni, a koji će govoriti na proslavi tog zločina u Kninu, mesto u zatvoru Haškog tribunala.

Predstavnici Dveri ispred Ambasade Hrvatske

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/ nr
Grupa od desetak predstavnika Dveri okupila se danas ispred Ambasade Hrvatske u Beogradu da bi podsetila na 25 godina od etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Like, Banije, Korduna, a tom prilikom nisu hteli da komentarišu odlazak predstavnika Srba iz hrvatske vlade Borisa Miloševića u Knin na obeležavanje te vojne akcije.

"Ratna dešavanja deo su prošlosti, a na nama je da nikada ne zaboravimo istinu i da nastojimo da sve probleme u budućnosti rešavamo mirnim putem, jer mir je preduslov za ekonomsku stabilnost i budućnost novih generacija", naveli su predstavnici Dveri.

Obeležavanje Oluje uz koncert Tomspona i ustašku ikonogafiju, sa jedne strane, kako kažu užasava, a sa druge upozorava da se fašizam povampirio i da predstavlja potencijalnu opasnost za ceo region.

Predstavnica Dveri Branka Jovanović dodala je da taj pokret nikada neće zaboraviti stradanja Srba u Oluji i da se zato zalaže za rešavanje pitanja nestalih, imovine, penzija...

Navela je da se to etničko čićenje desilo uprkos činjenici da je RSK, koju kako navode pamte, bila pod zaštitom snaga UN.

Hrvatska je između 4. i 8. avusta uz podršku NATO saveznika proterala više o 200.000 Srba, a stradalo je oko 2.000 ljudi.

Za taj zločin, niko od najodgovrnijih nije odgovarao, rekli su oni.

Skupu nije prisustvovao lider Dveri.

"Nastavak slavljenja zla"

Slavljenje rata nije drugo do nastavak slavljenja zla, poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je danas u Zagrebu, u Sabornoj crkvi Preobraženja gospodnjeg, služio parastos žrtvama hrvatske vojno-policijske operacije „Oluja“.

Pomenu su prisustvovali, između ostalih, potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, predsednik Saveta Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, predstavnici Ambasade Srbije i vernici.

Mitropolit je u obraćanju kazao da je svaki rat poraz i da zato slavljenje rata nije ništa drugo nego nastavak slavljenja zla.

Podsetio je da u ratu bilo koje vrste, da li između pojedinaca, naroda, nikada nema pobednika, već da su svi poraženi.

„Nema u ratu pobeda, i svaka ratna bitka je poraz, poraz ljudskosti, dostojanjstva čovekova. Moleći se za braću i sestre postradrale tokom ratnih operacija, koje se nazivaju Oluja, mi se molimo da Bog omekša srca svih ljudi, molimo se da nam da ne samo zezlju da imamo mir i da bude mira oko nas i u nama, nego i da se pokrenu sve naše snage i energija, da ljubavlju prema Bogu počne da se uspostavlja istinski i pravi mir, da se uspostavlja vreme kada ćemo, sećajući se sukoba i ratova, uvek u srcima, svih bez izuzetka, osećati tugu i stid zbog promašaja jer smo ustali čovek na čoveka", naglasio je on.

Ukazao je na reči apostola Pavla da u veri u Boga ne postoje zidovi podela i da je svaki čovek pred Bogom isti, da nosi pečat lika božijeg, nezavisno ko je i šta je, muškarac ili zena, crne, bele, žute boje kože, da li je neko koga ljudi slave ili potpuno beznačajan.

„Najveće zlo je kada čovek ustane na čoveka, a najveće u tom zlu opipljivo su ratovi“, naglasio je vladika.

Rekao je da, kada se molimo za upokojene, onda budimo u sebi raspoloženje pokajanja, potrebu borbe protiv zla.

Mitropolit je kazao da se molitvom za postradale molimo i da svakog dana sve više u drugima prepoznajemo braću, što će sasvim sigurno rezultirati u uspostavljanju mira, radosti i ljubavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: