"To je bilo etničko čišćenje Srba i Milošević to ne može da promeni"

Akcija "Oluja" bilo je etničko čišćenje Srba i prisustvo Borisa Miloševića to ne može da promeni, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2020.

10:48

Foto: EPA-EFE/ Christian Bruna

"Što se tiče toga da li će prisustvo Miloševića da legitimizuje tu akciju, ništa ne može da je legitimizuje. To je 250.000 proteranh Srba, vše od 2.000 ubijenih. To su užasne patnje. Svake godine kada čujete nekog iz te kolone svaki put se rasplačete", rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je dodala da i u Brijonskim spisima, odnosno stenogramima stoji da je tadašnji predsednik Hrvatske Frajo Tuđman govorio da je cilj te akcije etnički čista Hrvatska i ponovila da ne postoji ništa što može bilo ko da uradi da se to ospori i da se kaže da nije bilo etničkog čišćenja.

Brnabić je napomenula i da joj je teško da kao predsednica Vlade Srbije oštro kritikuje poteze predstavnika Srba u Hrvatskoj, navodeći da je od Aleksandra Vučića naučila da Srbima treba uvek dati najveću moguću podršku, jer ne može da se priušti da nema jedinstva u srpskom narodu gde god živeli, ali je istakla da odluku Miloševića da prisustvuje obeležavanju akcije ne može da podrži.

"Ne možemo ovo da podržimo, ali ne bih koristila ovu priliku da osuđujem čoveka, verujem da i njemu ovo nije najlakše i najlepše", rekla je Brnabić. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, rekla je povodom 25 godišnjice hrvatske vojne akcije “Oluja”, da srpski narod nikad neće zaboraviti svoje žrtve, ali da je važno da Srbija i Hrvatska za budućnost traže drugačije puteve od onih iz prošlosti i da kao susedi grade dobre odnose.

"Srbija neće dozvoliti da se izbriše sećanje na hiljade ubijenih i više od 250.000 prognanih Srba", rekla je Mihajlović.

To je, kako kaže, najmanje što možemo da uradimo za sve koji su izgubili život ili su bili primorani da napuste domove samo zbog toga što pripadaju srpskom narodu, navodi se u saopštenju.

"To sećanje nas i obavezuje da pokušavamo da gradimo drugačije odnose sa Hrvatskom, kako bismo u našem regionu stvorili uslove za mirnu i stabilnu budućnost", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je i izrazila žaljenje što nas obeležavanje "Oluje" svake godine iznova podeli jer se u Hrvatskoj slavi pobeda, dok se u Srbiji sećamo ubijenih, nestalih i prognanih Srba.

"Ali, to ne sme da nas obeshrabri da, zbog budućnosti, težimo približavanju, boljoj saradnji između suseda i pokušamo da rešavamo otvorena pitanja. Pa iako možda još dugo nećemo moći da se složimo oko prošlosti, imamo dovoljno razloga da radimo zajedno na jednoj drugačijoj budućnosti za dve zemlje i region u celini”, navodi Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: