Nova, ali poznata, lica u Skupštini Srbije: Za B92.net govore Milena Popović, Toma Fila i Samir Tandir

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, na kojoj će biti potvrđeni mandati narodnih poslanika, održava se od 10 časova.

Izvor: Dragana Plazinić
Podeli
Foto: Depositphotos/ToskanaInc
Foto: Depositphotos/ToskanaInc

Na dnevnom redu Skupštine je, osim potvrđivanja mandata poslanika, i izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika Narodne skupštine, imenovanje generalnog sekretara Narodne skupštine i izbor članova radnih tela.

Među poslanicima u novom sazivu Skupštine naći će se i neka, u politici nova, ali javnosti već poznata lica.

Među njima su i Milena Popović (SNS), Toma Fila (SPS) i Samir Tandir (SPP), koji su za B92.net govorili o svojim očekivanjima od budućeg mandata.

Screenshot/Instagram
Screenshot/Instagram

Milena Popović, nevenčana supruga lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, početkom 2020. godine postala je članica Srpske napredne stranke. Kako za naš portal navodi, na odluku da se bavi politikom uticale su životne okolnosti.

Pročitajte još:

Srbija dobija novi parlament - poslanici već stižu FOTO

"Nisam planirala da se bavim politikom. Moja interesovanja su bila za neke sasvim druge stvari, međutim životne okolnosti su bile takve da su apsolutno promenile moje planove i uticale su na tok moga života. Deo javnosti je na samom početku počeo da me percipira kao nekoga ko je deo političke javnosti Srbije. Posle nekog vremena sam shvatila da se to nikada neće promeniti i odlučila sam da pripadam nekome, da budem deo političke porodice u čiji rad verujem. Odlučila sam da postanem član SNS-a. Odlučila sam da se borim. Da pokušam da menjam stvari nabolje. Da na neki način nastavim tamo gde je Oliver stao", kaže ona.

Objašnjava i svoje motive.

"Za mene je prvi poslanički mandat velika čast i jako važna stvar, ujedno i velika odgovornost. Кosovo, kao neodvojivi deo mog života mog Olivera, i kultura kojom se bavim čitavog svog života biće teme koje će mene zanimati i na koje ću se ja posebno fokusirati. Godine koje sam provela sa Oliverom su me mnogim stvarima naučile, pogotovo kada je politka u pitanju. Živela sam je kroz Olivera. Slušala sam ga i učila. I sam mi je govorio da smatra da se trebam baviti politikom jednog dana. Pripremao me je za to. Sada sam spremna. Da se borim za stvari u koje verujem. Za bolje sutra. Da budem borbena i pravična, baš onakva kakva bi on želeo da budem danas", zaključuje.

Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Toma Fila, advokat poznat srpskoj javnosti, iz Socijalističke partije Srbije, prvi put u javnosti će biti prisutan zbog svog poslaničkog mandata u novom sazivu Skupštine Srbije. Kako navodi za portal B92.net, plan mu je da se bori za srednju klasu.

"Smatrao sam da dok se bavim advokaturom u punom smislu te reči politici tu nije mesto. Pošto sam napustio sudsku advokaturu i bavim se savetima, onda je nastupilo vreme da kažem da je socijal-demokratija moja politička opcija. Mislim da je srednja klasa ona za koju ću se boriti. To su oni koji su od plate i regresa mogli na more i zimi na sneg. Tih ljudi nema i na putu smo da živimo u zemlji sirotinje i bogatih", objašnjava on.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Samir Tandir, potpredsednik Stranke pravde i pomirenja, kaže za B92.net da je njegova stranka u potpunosti spremna da da preuzme odgovornost na najvišem državnom nivou.

"SPP je najjača bošnjačka stranka u Srbiji, na ovim izborima na parlamentarnoj razini popravili smo rezultat sto posto, a takođe smo i na lokalnom nivou zabeležili odlične rezultate. To je dokaz da građani veruju u našu politiku . Na osnovu tog legitimiteta spremni smo u potpunosti preuzeti odgovornost, kako na najvećem državnom nivou tako i na nivou Sandžaka. Parlament kao najveće predstavničko telo svakako je suštinski važno jer osim što je to mesto gde se debatuje i donose zakoni to je mesto i gde se lobira. Svakako je moguće da i sa pozicije parlamentarca utičtete na razvoj kako svoje lokalne zajednice tako i regije iz koje dolazite. Samim tim i afirmišete svoju nacionalnu zajednicu", kaže Tandir za naš portal.

Kako dalje navodi, na ponašanje u Skupštini će uticati dogovor akademika Muamera Zukorlića i predsednika države Aleksandra Vučića.

"Podsećam vas da su Srbi u Hrvatskoj sa tri poslanika dobili poziciju potpredsednika vlade. Mi mislimo da je to primer koji treba slediti. Taj dogovor dva lidera neće samo biti puka politička kombinatorika već suštinsko definisanje odnosa ali i pomirenje između dva naroda, Bošnjaka i Srba, Srba i Bošnjaka ali i popravljanje odnosa i tešnja saradnja između Srbije i Bosne. Jer za trajnu stabilnost zapadnog Balkana ovo je od ključne je važnosti. Kao što je i dobra poruka u zaključku sa predsednikom SNS da će autentični predstavnici manjinskih naroda u parlamentu biti deo izvršne vlast u sva četiri scenarija koja su oni predstavili javnosti", navodi on i dodaje:

"Ono čime ćemo se suštinski baviti u narednom periodu jeste otklanjanje ekonomske diskriminacije, mora više da se ulaže u Sandžak, jer ekonomska diskriminacija pogađa sve građane Sandžaka - i Bošnjake i Srbe. Trebaju nam investitori, fabrike, nova radna mesta, da država pođednako subvencioniše kompanije i u Sandžaku i u Beogradu. Treba nam nastavak izgradnje auto-puta od Požege ka crnogorskoj granici koji prolazi kroz Sandžak. Ono sto je u vrhu naše agende jeste procentualna zastupljenost Bošnjaka u državnim institucijama i preduzećima - prvenstveno u policiji, tužilaštvu... Jako je važno da osim autentičnih predstavnika u parlamentu Sandžak dobije autentične predstavnike u vladi koji bi kroz izvršnu vlast i rešavali ova pitanja za dobrobit svih. I države i građana".

Pored SNS, SPS i političkih partija nacionalnih manjina, i Srpski patriotski savez prešao je cenzus na ovogodišnjim parlamentarnim izborima. Politička organizacija predvođena Aleksandrom Šapićem prvi put će se naći u Skupštini Srbije, iako je već godinama nosilac liste na čelu opštine Novi Beograd i nije novo lice u politici.

Ipak, kakva su očekivanja Aleknsadra Šapića i šta će biti njegov, ali i angažman njegove liste, nismo saznali, jer lider SPAS-a nije želeo ništa da komentariše. Kako je naveo - izjave ne daje, a sve će se nakon konstituisanja Skupštine videti.

strana 1 od 90 idi na stranu