"Za sve su krivi migranti" - a šta je prava istina...

Najveće žariste infekcije kovidom 19 u Italiji je u trenutno gradu Trevizo, na severu u centru “Serena” za smeštaj migranata.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO
EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Tu je od 300 osoba gotovo polovina zaražena.

Pozitivni su nakon testiranja ne samo migranti, već i deo osoblja koje radi sa njima.

“Za sve su krivi migranti” je preovlađujuci ton u većini italijanskih medija, a u istom tonu govorio je i na konferenciji za medije, predsednik regije Veneto Luke Zaja.

On je centar za migrante, bivšu vojnu kasarnu “Serena”, “označio kao crvenu zonu iz koje niko ne sme ni izaći, ni ući, sve dok postoji rizik od širenja zaraze”.

Ali, osim činjenice da je polovina štićenika centra zaražena, punu istinu je prenio samo dnevni list “Il Manifesto”.

Zaraza je “ušla” spolja i rasirila se među migrante, piše list i podseća da se jedan od zaposlenih u Centru, Italijan u junu vratio iz Pakistana a da ga vlasti nisu podvrgle ni kontroli ni obaveznom karantinu.

Uz to, zaposleni Italijan, čak i kada je imao prve simptome zaraze nastavio je da radi u menzi Centra, krio je to i pokusao da se leči sam, iz straha da ne bi izgubio posao.

Tek kada je završio u bolnici vlasti su uradile testiranje, pa su prvo otkrili još troje pozitivnih na kovid 19, a zatim i ostalih 130.

I ne samo to “Il Manifesto” podseća da su migranti iz Centra “Serena” jos u junu protestovali iz straha da bi mogli biti zaraženi jer svi spavaju u prenatrpanim vojničkim spavaonicama.

Protestovali su i humanitarni radnici koji su trazili da se iz centra migranti rasporede u manje prostore, ali je lokalni gradonacelnik Mario Konte, clan desničarske partije “Liga” ignorisao njihove zahteve.

“Migranti nisu izvor zaraze, oni su žrtve politike bivšeg ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija koji je, dok je bio u vladi, doneo zakon o bezbednosti prema kojem se migranti zatvaraju u prihvatne centre koji po mnogo ćemu, između ostalog i po tretmanu osoba, podsecaju na zatvore”, kaze Monika Tijengo, volonterka lokalne nevladine organizacije ADL Trevizo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 580 idi na stranu