Milion obolelih u Africi, u Somaliji spaljuju tela da se zaraza ne bi proširila FOTO

Južna Afrika ima više od pola miliona potvrđenih slučajeva kovida 19, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/File
Foto: Tanjug/AP Photo/File

Na području cele Afrike zaraženo je gotovo milion osoba.

"Južna Afrika danas je prešla granicu od pola miliona zaraženih sa ukupnno 503.290 potvrđenih slučajeva kovida 19", rekao je ministar zdravlja Zveli Mkize, u dnevnom saopštenju.

Više od trećine slučajeva zabeležena je u provinciji Gauteng gde se nalaze Johanesburg i Pretorija, ekonomski i administrativni centri zemlje.

Ministar je dodao da, iako je Južna Afrika peta zemlja na svetu po broju zaraženih, ona je tek na 36. mestu po broju umrlih proporcionalno prema broju stanovnika.

Stopa smrtnosti je niska, 1,6 odsto, prema ministarstvu zdravlja.

Južna Afrika je peta zemlja na svetu najteže pogđena pandemijom prema broju potvrđenih slučajeva. Ona sama registrovala je više nego polovinu slučajeva za ceo afrički kontinent.

Broj umrlih prešao je 8.150 ali stručnjaci smatraju da je mnogo viši nego što je prijavljeno zasnivajući mišljenje na tome da je ta zemlja zabeležila gotovo 60 odsto više prirodnih smrtnih slučajeva u poslednjim nedeljama.

Prema zvaničnim projekcijama do kraja godine od korona virusa moglo bi da umre između 40.000 i 50.000 ljudi.

Južna Afrika je krajem marta uvela gotovo najstrože mere na svetu i zatim ih je ublažila. Zbog novog rasta zaraze škole su ponovo zatvorene na mesec dana i uveden je noćni policijski čas.

Pandemija kovida 19 koja je u prvo vreme išla sporije u Africi nego u drugim regionima sveta, sada se ubrzava na tom kontinentu gde su sistemi za javno zdravlje siromašni, što izaziva zabrinutost u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Foto: Tanjug/AP Photo/File
Foto: Tanjug/AP Photo/File

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 580 idi na stranu