"Moram da se zapitam zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu i čega se to plaši"

Amrički general-potpukovnik Frenklin Ben Hodžis ocenio je da SAD u dijalogu Beograda i Prištine moraju da obezbede konstantno liderstvo.

Izvor: Kosovo online

Nedelja, 02.08.2020.

11:46

Foto: EPA-EFE/Sandor Ujvari

"Veoma je važno da SAD zajedno rade sa EU", rekao je za Kosovo onlajn Hodžis, koji je bivši komandant američkih snaga u Evropi.

Na pitanje da li će specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Ričard Grenel, nakon otkazanog sastanka u Vašingtonu, ponovo preuzeti incijativu, Hodžis je odgovorio da ne zna da li će neki novi sastanak biti organizovan, ali da bi bilo dobro da to rade profesionalne diplomate kao što je Metju Palmer.

Hodžis smatra da liderima u Beogradu i Prištini mora biti ostavljen prostor da pregovaraju i da moraji biti zaštićeni od spoljnih uticaja koji pokušavaju da im kažu šta smeju, a šta ne smeju.

On je optužio Moskvu da koristi crkvu da, kako je rekao,"pritisne srpsko rukovodstvo".

Kao drugu stvar koja je važna za postizanje dogovora, naveo je investicije, a kao treću - konstantnu prisutnost SAD.

Na pitanje da prokomentariše predstojeće predsedničke izbore u SAD i to što mnogi u Srbiji smatraju da bi za Beograd bilo bolje da pobedi Donald Tramp pobedi, Hodžis je odgovorio da ne zna da li bi to bilo bolje, ali je istakao da sadašnjoj administraciji SAD treba odati priznanje za povratak zainteresovanosti Vašingtona za region i dijalog Beograda i Prištine.

Kada je reč o mogućoj nabavci američkih vojnih aviona od strane Vojske Srbije, Hodžis je rekao da ne zna specifičnosti u vezi sa mogućom nabavkom.

On je ukazao da bi za SAD bila dobra investicija da pomognu Srbiji u modernizaciji vojske, ali je, sa druge strane, postavio pitanje zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu.

"Moram da se zapitam zašto Srbija nabavlja novu vojnu opremu i čega se to plaši", rekao je on.

Na primedbu da su u Prištinu nedavno stigli američki "hamviji", Hodžis je rekao da svaka nacija ima obavezu da se štiti, ali mora da ima prioritete u vezi sa investiranjem.

"Mislim da je na srpskom narodu da izabere da li je to infrastruktura, medicina ili odbrana, bitno je da se nađe balans", kazao je Hodžis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: