Nemoj to raditi, Luka...

U junu su navijači BBB razvili transparent kojim pozivaju na silovanje srpskih žena i dece, i pevali "ubij Srbina". Posle optužnice, vinovnici "ništa ne znaju".

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2020.

18:23

Default images

"Ja sam izradio taj transparent. Žao mi je zbog toga. Sve se dogodilo zbog velike količine alkohola. Ne znam zašto sam to uopšte napisao. Kriv je alkohol, a i društvo me ponelo. Izradio sam na transparent i stilizovano 'ušato' 'U'. Znam da je to znak Nezavisne državne Hrvatske, ali ne znam je li isticanje toga simbola kažnjivo."

Ispričao je ovo na ispitivanju Luka J. zvani Joško (21), tvorac transparenta s natpisom "J***t ćemo srpske žene i djecu", pokušavši da objasni kako je došlo do nastanka transparenta koji je početkom juna zgrozio Hrvatsku, preneo je Jutarnji list.

Njemu i još petorici njegovih prijatelja, pripadnika grupe Bad Blue Boys, taj transparent i uzvikivanje povika "Ubij Srbina", doneli su i optužnicu Opštinskog državnog tužilaštva, a nakon što su već dva meseca proveli u istražnom zatvoru prete im i bezuslovne zatvorske kazne.

Naime, za Luku J., koji je izradio transparent, tužilaštvo traži delimičnu uslovnu zatvorsku kaznu od 14 meseci zatvora s tim da najmanje 6 meseci mora da provede u zatvoru, dok bi mu ostatak od 8 meseci zatvora bio uslovljen time da u roku od 2 godine ne počini novo kazneno delo. Za ostale okrivljene, Karla S., Brunu Ž., Juru G., Dina Č. i Tomislava Š., tužilaštvo traži bezuslovne kazne po 5 meseci zatvora.

Incident na Kustošiji

Kao što je poznato, reč je o događaju od 11. juna ove godine, kada je na terasi lokala u Kustošijanskoj ulici na kojoj je bio nacrtan mural Dinama skupina Bad Blue Boysa razvila transparent "J***t ćemo srpske žene i djecu", na kojem je poslednje slovo bili stilizovano kao 'ušato' "U", a zastave s obeležjima HOS-a. Grupa je takođe tada skandirala "Ubij Srbina" i palila bengalke.

Čitav događaj snimio je fotograf Nikola Šolić koji je slučajno prolazio Kustošijanskom. Nakon Šolićeve objave na Fejsbuku, policija je dan kasnije počela da privodi osobe koje su držale transparent s pretećom porukom te protiv njih da podnosi kaznene prijave zbog podsticanja na nasilje i mržnju.

Zanimljivo je da je tužilaštvo isprva osumnjičilo šestoricu Bojsa i zbog držanja zastave HOS-a, no nakon provedenoga istraživanja optužnicom im se to više ne stavlja na teret. Konkretno, pozivanje na nasilje i mržnju, tužilaštvo je našlo u tri različita aspekta postupanja osumnjičenog - najpre u poruci "J***t ćemo srpske žene i djecu", zatim u stilizovanom 'ušatom' slovu "U" koje simbolizuje fašistički ustaški pokret, te u skandiranju "Ubij Srbina".

Ne zna šta je vikao

"Samo sam skakao i mahao rukama ali nisam vikao 'ubij Srbina'"; "Mislim da sam vikao 'Ubij Srbina', ali nisam siguran"; "Držao sam sporni transparent, ali uopšte nisam znao što piše na njemu"; "Ne sećam se jesam li ja digao transparent, a tek dan kasnije sam na portalima video šta je pisalo na njemu. Da sam video transparent ne bi stao na slikanje s njim"; "Ja sam držao zastavu HOS-a, ali sporni transparent nisam video jer sam bio dosta udaljen"; "Nemam veze s tim transparentom, stajao sam sa strane, iza zastave HOS-a. O sadržaju transparenta sam saznao sledeći dan, kad su mi rekli roditelji"; "Osuđujem taj transparent i sadržaj tih reči"; "Bio sam na mestu događaja, ali nisam znao što se radi ispred mene. I na snimcima se vidi da sam ja bio okrenut kontra transparenta".

Sadržaj je ovo odbrana koje su pred istražiteljima iznosili osumnjičeni i koji gotovo svi redom poriču svoje saučešće i osuđuju transparent s kojim su slikani. Jedino je Luka J. priznao da je napravio transparent te rekao da mu je žao i da ne zna što mu je bilo. Odnosno, tvrdi - "bio" mu je alkohol.

Nemoj, Luka

Jedan od BBB-a koji se zatekao tamo, a koji je ispitan kao svedok pojasnio je da su se svi okupili toga dana na otvaranju murala koji su naslikali na zidu ispod terase. Dogovorili su se da izrade dva transparenta "U Vukovaru hrvatskome gradu, mnogu četnici ostavili bradu" i "Ćao, inspektore", no onda je Luka predložio da se napravi i transparent "J***t ćemo srpske žene i decu", a svi su mu govorili "Nemoj to raditi, Luka", rekao je svedok koji je sadržaj transparenta na ispitivanju nazvao "gnusnim".

Mario Medak, advokat jednog od uhapšenih, potvrdio je Jutarnjem da su svi osumnjičeni nedavno pušteni da se brane sa slobode, no određene su im mere opreza. Prema nezvaničnim infomarmacijma Jutarnjeg lista, zabranjene su im posete fudbalskim utakmicama i moraju redovno da se javljaju u policiju.

Postupak će najverovatnije najesen početi u zagrebačkom Opštinskom kaznenom sudu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: