Švajcarska diskretno proslavila nacionalni praznik

Švajcarska je danas organizovala diskretnu proslavu nacionalnog praznika.

Izvor: Beta

Subota, 01.08.2020.

23:31

Švajcarska diskretno proslavila nacionalni praznik
Ilustracija: Depositphotos/ happyalex

Predsednica Simoneta Somaruga je izjavila da je kriza izazvana korona virusom daleko od završetka.

Na današnji dan, 1. avgusta 1291, potpisana je povelja kojom su se tri švajcarska kantona povezala u konfederaciju. Švajcarska danas ima 26 kantona.

Proslava je upriličena na poljani iznad Lucernskog jezera, gde je 1291. potpisan sporazum.

Prošle godine je ceremoniji prisustvovalo više od 2.000 ljudi, a ove godine ih je bilo samo 150. Švajcarska je zabranila okupljanja sa više od 1.000 ljudi.

Po jedna žena i muškarac iz svakog kantona kao i 54 radnika nužnih za funkcionisanje države tokom karantina odabrani su da prate predsednicu tokom proslave.

Somaruga je odala počast "svima koji su doprineli da Švajcarska ne prestane da funkcioniše tokom pandemije". "Švajcarska stoji postojana, čvrsta i jedinstvena", izjavila je Somaruga.

Švajcarska je do sada registrovala 35.323 slučaja zaraze korona virusom, a 1.706 Švajcaraca je umrlo od bolesti.

"Virus je još tu. Moramo živeti s njim dok čekamo vakcinu. Međutim, imamo načina da ga prevaziđemo. Imamo sposobnost i volju, i bogata smo zemlja. Treba da ulažemo u inovacije, u infrastrukturu", rekla je Somaruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: