Amerikanci tvrde - za sve je kriv neprijateljski spoljni faktor

Američki obaveštajni izvori potvrdili su da spoljni, neprijateljski faktori utiče na predstojeće predsedniče izbore u SAD.

Izvor: Tanjug

Subota, 01.08.2020.

16:05

Amerikanci tvrde - za sve je kriv neprijateljski spoljni faktor
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Kako se navodi, oni nastoje da ugroze privatnu komunikaciju "izbornih štabova, kandidata i drugih političkih figura u SAD", isto kao i tokom kampanje 2016. godine.

AP izveštava da su zvaničnici iz američkih obaveštajnih struktura upozorili da strane službe agresivno šire dezinformacije s ciljem da unesu i prošire konfuziju u američko biračko telo.

Iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Demokratske stranke i bivšeg potpredsednika SAD Džo Bajdena, stigla je potvrda da je tokom protekle nedelje bilo više registrovanih pretnji i pokušaja hakerskih napada na njihove servere, ali bez detalja, jer se odgovorni u Bajdenovom timu pribojavaju da bi bilo kakav detalj mogao da bude neprijateljski iskorišćen.

Ove godine izborni štabovi i stranački odbori redovno dobijaju izveštaje iz Nacionalnog centra za bezbednost i kontraobaveštajna pitanja, čiji je direktor Bil Evanina prošle nedelje dao neuobičajenu izjavu u kojoj je potvrdio da "Rusija nastavlja da se meša u američke izbore".

Evanina je naglasio da Rusija nastoji da oslabi globalnu poziciju SAD šireći dezinformacije i podrivajući poverenje građana Amerike u demokratiju.

Međutim, Rusija nije jedina pretnja jer i Kina i Iran pokušavaju da utiču na američku politiku, konstantno vršeći pritisak na američke političare i establišment, upozoravaju iz američkih obaveštajnih struktura.

Prema rečima senatora Marka Vornera iz Virdžinije, najuticajnijeg demokrate u senatskom odboru za obaveštajna pitanja, strani neprijatelji "nikada nisu prestali sa pokušajima da ugroze američki izborni sistem" i da od nedavno primenjuju neke nove taktike, drugačije od onih koje su primenjivali tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine.

"Ozbiljno sam zabrinut da američki glasači ne shvataju pravu prirodu ovih pretnji", zaključio je senator Vorner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: