"To će biti jedan veliki talas"

Mnogi epidemiolozi povećanje broja zaraze smatraju ponovnim oživljavanjem epidemije te početka drugog talasa koronavirusa.

Izvor: B92, Jutarnji list
Podeli
Getty images/ Kevin Winter / Staff
Getty images/ Kevin Winter / Staff

Pre nekoliko dana britanski premijer Boris Džonson izjavio je da Evropu pogađa drugi talas kovida 19.

Ipak, epidemiolozi upozoravaju da se termin drugi talas koristio dok se o novom virusu SARS-CoV-2 mislilo da pokazuje izraziti sezonski obrazac, poput gripa koja dominira tokom kasne jeseni i zime.

Analitičari su upozoravali na pandemiju španskog gripa iz 1918. godine, koja je odnela živote između 50 i 100 miliona ljudi, a odvijala se u tri talasa do 1920. godine, od kojih je drugi bio najsmrtonosniji, piše Jutarnji.hr.

No, za razliku od gripa, kod kovida 19 takav se sezonski obrazac ne uočava pa Svetska zdravstvena organizacija ističe da smo u prvom pandemijskom talasu.

"To će biti jedan veliki talas. Ići će malo gore i dole. Najbolje bi bilo da ga odmah poravnate i pretvorite u nešto što vam samo ‘zapljuskuje’ nogu" rekla je Margaret Haris, portparolka SZO tokom vanredne konferencije za novinare.

"Respiratorni virusi u prošlosti su imali tendenciju da se manifestiraju u različitim sezonskim talasima. Ovo je novi virus koji se ponaša drugačije. Čini se da godišnja doba ne deluju na prenos virusa, koji je usmrtio više od 650.000 osoba u svetu i zarazio više od 16 miliona, izjavila je Margaret Haris.

Naglasila je da je i “leto problem, jer koronavirus voli sva godišnja doba” što najbolje pokazuju primeri SAD i Brazila, dvu država koje se suočavaju s najvećim brojem obolelih, a trenutno su u dva različita godišnja doba.

Kako je drugi talas kod koronavirusa sada teško definisati, mnogi epidemiolozi koriste termine kao “ponovno jačanje epidemije” ili “ponovno oživljavanje epidemije”. Pritom kao jedan od parametara koriste kumulativni broj slučajeva na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, na temelju čega neke vlade donose odluku o epidemiološkim merama pri ulasku u zemlju.

strana 1 od 459 idi na stranu