U Iraku prevremeni izbori sledeće godine

U Iraku će prevremeni parlamentarni izbori biti juna iduće, 2021. godine, godinu dana pre redovnog roka.

Izvor: B92

Subota, 01.08.2020.

08:36

U Iraku prevremeni izbori sledeće godine
Foto/ilustracija: EPA-EFE/ Furquan Al Araji

To je u petak uveče najavio šef prelazne vlade Mustafa al Kazimi koji je na toj dužnosti od maja ove godine.

Posle uličnih protesta započetih u oktobru, koji su doveli do ostavke predsednika Vlade Adela Abdel Mahdija, Kazimi se kao šef nove, prelazne vlade, obavezao da će pripremiti prevremene izbore što je sada i najavio za 6. jun 2021. godine.

Premijer, koji je i načelnik obaveštajne službe, dodao je da će vlasti sve učiniti da "izbori budu uspešni i (birači) zaštićeni" pošto je ranooje na izborima bilo nasilja i nameštanja.

Poslednji parlamentarni izbori održani su u maju 2018. godine, te je trebalo da naredni redovni budu 2022. godine.

Medjutim od oktobra do početka ove godine, stotine hiljada gradjana su u Bagdadu i svim gradovima na jugu zahtevale ostavku vlade i promenu političkog sistema i svih ljudi koji ga čine. Protestovali su zbog endemske korupcije u Iraku i raspodele rukovodećih mesta po etničkoj ili verskoj pripadnosti koja odgovara interesima stranaka, a ne naroda.

Vlada je tada predložila parlamentu novi izborni zakon u cilju smirivanja uličnih protesta. Taj zakon je brzo izglasan, ali, kako objašnjaju stručnjaci i diplomate, u njega tek treba da se dodaju o modalitetiima glasanja i izbornim jedinicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: