Ambasada SAD pohvalila Srbiju FOTO

Srbija prednjači u angažovanju na tretmanu užasnog nasleđa Holokausta, saopštila je ambasada SAD u Beogradu.

Izvor: B92

Subota, 01.08.2020.

15:13

Ambasada SAD pohvalila Srbiju FOTO
Foto: Getty/Maja Hitij Staff

Iz ambasade dodaju da su ponosni na svoje partnerstvo sa Srbijom u naporu da se zadovolji pravda za žrtve.

U saopštenju objavljenom na sajtu ambasade podseća se da je Srbija 24. februara usvojila zakon o prvom memorijalnom kompleksu posvećenom Holokaustu, koji će biti ustanovljen na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora "Staro sajmište".

Takođe, podseća se da je Vlada Srbije 26. februara usvojila Zaključak o prihvatanju definicije antisemitizma Medunarodne alijanse za sećanje na holokaust i ističe da je Srbija time spremna da postane regionalni predvodnik u negovanju sećanja na Holokaust i s tim povezane restitucije.

U zajedničkom saopštenju za medije, senatori Marko Rubio i Tami Boldvin naglašavaju činjenicu da je Srbija jedina zemlja koja je donela zakon o restituciji imovine povezane sa Holokaustom nakon Terezinske deklaracije iz 2009. godine, istaknuto je u saopštenju.

Dvojica senatora su izdala ovo saopštenje nakon što je Stejt department 29. jula objavio izveštaj pod nazivom Pravda za preživele neobeštećene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: