"Ako mladi ne počnu da prihvataju mere, stariji će biti ugroženi" VIDEO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je situacija sa koronavirusom daleko od povoljne, ali da je epidemiološka kriva zaravnjena zahvaljujući primeni mera.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 01.08.2020.

10:20

Printskrin: TV Prva

"Prvi put primenjujemo ovakve mere, dakle samo maske, i vidimo da opadanje broja zaraženih ide polako i verovatno će to opadanje duže trajati nego u prvom udaru", rekao je Kon za TV Prva.

On je dodao da je utisak da ćemo stalno imati opadanje broja zaraženih dok se primenjuju mere, a da će dalja situacija onda zavisiti od ponašanja i primene mera.

Kada je reč o meri koja podrazumeva zatvaranje ugostiteljskih objekata u 23 sata, Kon kaže da je to zbog načina ponašanja nakon 23 časa.

"Različita su ponašanja do 23 i posle 23 časa. Ponašanja koja u ovoj situaciji nisu adekvatna su posle 23", rekao je dr Kon.

Kako kaže, ima se utisak da je virus agresivniji, ali je to posledica masovnog prisustva virusa u populaciji.

"Ako mladi ne počnu da prihvataju ove mere, stariji će biti ugroženi, virus će naći svoj put do starijih preko onih koji ne znaju da su zaraženi, a imaju kontakt sa roditeljima", naglasio je epidemiolog Kon.

Dr Kon rekao je da smatra da vakcina neće biti spremna za primenu do sredine sledeće godine, te da nam do tada ostaju maske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: