"Mi smo u teškoj situaciji"

Beograd -- Srbija je još uvek u teškoj, ali stabilnoj epidemiološkoj situaciji, kaže infektolog i član Kriznog štaba prof. Mijomir Pelemiš.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Andrija Vukelić
Tanjug, Andrija Vukelić

On dodaje da su bolnice i dalje opterećene, ali da ima dovoljno mesta za zbrinjavanje svih pacijenata obolelih od koronavirusa tokom vikenda.

"Verujem da neće biti razloga da se premeštaju bolesnici iz Beograda u unutrašnjost i obrnuto. Sve bolnice imaju dovoljno mesta za prijem novih bolesnika, jer se više pacijenata otpušta nego što se prima", rekao je Pelemiš.

On je novinarima, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid-bolnica, rekao da je broj inficiranih pacijenata u Srbiji na visokom, ali stabilnom nivou i da još nije vreme da se kaže da smo u povoljnoj situaciji.

"Mi smo u teškoj, ali stabilnoj situaciji. Insistiramo da se mere prevencije i dalje strogo sprovode, a to su nošenje maski, fizička distanca, pranje ruku. To je jedino što može da zaustavi infekciju", naveo je on.

Podseća da za koronavirus nema leka i da je vakcina još u fazi ispitivanja, te da nema mesta za opuštanje i da neko pomisli da je virus pobeđen.

"Niko nije pobedio ovaj virus. Možda će ga pobediti vakcina", naveo je on.

Napominje da je u ovom periodu povećan broj bolesnika starije životne dobi i da se dešava ono na šta su lekari upozoravali.

"Upozoravali smo da će doći do zaražavanja mladih koji će onda infekciju preneti starijima koji su se čuvali. Ovo je posledica druženja i nepoštovanja mera prevencije", rekao je on.

Navodi da će biti sve više težih bolesnika u bolnicama.

"Dok u bolnicama ima puno bolesnika u intenzivnim negama i na respiratoru, Srbija neće biti u povoljnoj situaciji", naglasio je Pelemiš.

Upitan kako koronavirus ne uništavaju visoke temperature i UV zračenje, on je rekao da je virus potpuno nov, da je kroz kliničku praksu obično bilo pravilo da visoke temperature ubijaju virus.

"Međutim, svi zaboravljaju na enteroviruse ili u narodu poznate kao stomačne viruse. Oni se javljaju u letnjim mesecima tako da nije ovo jedini virus koji opstaje na visokim temperaturama", zaključio je on.

Oporavak najtežih pacijenata dugo traje

Oporavak najtežih pacijenata obolelih od kovida 19 dugo traje, kaže direktor Centra za anesteziju i reanimaciju KCS prof. Nebojša Lađević i dodaje da ne sme biti opuštanja.

"Mi ćemo dugo biti sa pacijentima u intenzivnim negama, jer oporavak bolesnika dugo traje. Zato ne sme biti opuštanja", rekao je on.

Lađević je, nakon sastanka ministra zdravlja, rekao novinarima da za koronavirus ne postoji lek, ni vakcina i da je nošenje maski i održavanje rastojanja između ljudi jedina zaštita u ovom momentu.

"Ako mi koji radimo sa najtežim pacijentima u intenzivnim negama možemo da se zaštitimo maskama i rukavicama, onda mogu i građani", naglasio je on.

U odnosu na mart, kada su u intenzivnim negama uglavnom bili stariji pacijenti, sada je među najtežim pacijentima mlađa populacija.

Lađević kaže da je to bilo očekivano jer u prvom talasu nisu radili fakulteti, škole, a da je sada cirkulacija stanovništva veća i da je se mlađi više zaražavaju.

"Mlađi mogu proći sa blažom kliničkom slikom, a ne moraju. Ako prođu sa blažom kliničkom slikom, neodgovornim ponašanjem ili nerazumevanjem situacije mogu naneti veliku štetu starijima, svojim najbližim", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 249 idi na stranu